Interview | Wout van Aert over groene ambities en record Sagan: 'Spreekt me minder aan'

Wout van Aert neemt zijn petje diep af voor Peter Sagan, maar zijn record zegt hem niet zoveel. De Belg legt het uit.

Tour de France 2022 stage 21

Wout van Aert vertoeft samen met Wilco Kelderman in een Zwitserse berghut om de laatste hand te leggen aan z'n vormpeil alvorens hij in de Ronde van Zwitserland terug in koers komt. Het grote doel is daarna uiteraard de Tour de France. Maar het groen? Dat is minder van belang deze editie.

Focus op ritzeges

Dat legt Van Aert uit in een groot interview dat je in zijn geheel in onze Tourspecial kunt lezen (hier te bestellen). "Het zal zeker anders zijn dan in 2022. Toen was het echt een hoofddoel met een vooraf uitgedachte strategie. Dat ik dat binnengehaald heb gaf me heel veel voldoening. Dit jaar wil ik me meer focussen op ritzeges", aldus de Belg.

Het parkoers leent zich er dit jaar ook minder voor, volgens hem. "Vorig jaar leende de Tour zich uitstekend om heel veel punten te pakken in de eerste week. Dat was een ideaal scenario omdat ik toen in de laatste week van de Tour niet teveel meer met de groene trui bezig moest zijn. Nu zijn er ook al bergritten in het begin van de Tour, dus de situatie is helemaal anders."

Dientengevolge zal de strijd voor het groen veel later in de ronde beslist worden, zo denkt Van Aert. "In deze Tour zijn er in de laatste ritten nog heel veel punten te verdienen, heel a-typisch. Dat betekent dat de strijd om het groen vermoedelijk nog veel meer gaat open liggen dan in voorgaande jaren."

Record Sagan

Na zijn winst van het groen vorig jaar wil Van Aert niet in die trui wonen, zoals Peter Sagan lange tijd deed. De Slowaak won het kleinood maar lieft zeven keer.

"Dat streef ik niet na. Het is een record wat heel moeilijk te behalen valt. Wat Sagan in die Tours gedaan heeft is ongelooflijk straf. Daar waag ik me niet aan en het spreekt me ook minder aan om eerlijk te zijn."

Bovendien wil Van Aert op een andere manier uit de Tour komen dan vorig jaar, toen hij echt wel helemaal gesloopt was met de strijd voor groen en het verdedigen van het geel met het team.  "Nu hoop ik met goede benen te eindigen in Parijs en met die vorm naar het WK te trekken.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022