HomeAchtergrondBossuyt en Aerts slaan handen in mekaar: 'We denken dat we een...

Bossuyt en Aerts slaan handen in mekaar: ‘We denken dat we een spoor hebben’

Shari Bossuyt en Toon Aerts zijn ervan overtuigd dat besmet vlees, melk of eieren hen een positieve dopingtest opleverde.

Het zijn moeilijke tijden voor Toon Aerts en Shari Bossuyt. Beide renners werden betrapt op het gebruik van Letrozole Metabolite. Beiden schreeuwen ze hun onschuld uit. De minieme concentraties die aangetroffen werden, zijn volgens hen het gevolg van contaminatie (besmet voedsel).

Flamanville

Een opvallende gelijkenis tussen beide dopingzaken, is dat zowel Aerts als Bossuyt betrapt werden na een passage in Flamanville, aan de westkust in Normandië. Yannick Prévost, manager van beiden, is ervan overtuigd dat Letrozole daar in de veeteelt gebruikt wordt.

“Het is voorlopig een hypothese en we moeten het nog concreet maken, maar we denken dat we een spoor hebben”, zegt hij in gesprek met Het Laatste Nieuws. “Er zijn wetenschappelijke studies die aantonen dat letrozole metabolite sinds 2019 wordt gebruikt bij fertilisatie van koeien en schapen. Nu moeten we uitzoeken of die techniek ook wordt toegepast in Normandië, waar ze allebei positief hebben getest.”

Moeilijk te bewijzen

Hans Vanloo, dierenarts aan de Universiteit van Gent, vreest dat deze hypothesse heel moeilijk te bewijzen is. “Letrozole is in België niet beschikbaar in de veeteelt. Het zou me ook verwonderen als het in Frankrijk gebruikt wordt.”

Toch zet Prévost volop in op deze piste aangezien hij geen andere verklaringen ziet. “Het zou helpen moesten er nog renners positief testen op Letrozole Metabolite. Dan kunnen we aantonen dat er een groter onderliggend probleem is.”

Dat Aerts en Bossuyt valsspelers zijn, sluit Prévost uit. “Voor ons is het duidelijk dat het om contaminatie gaat. Ze zijn geen dopinggebruikers. Maar ik begrijp dat mensen kritisch zijn.”

Wat Aerts betreft, heeft de UCI vanwege de minieme concentratie het ‘niet-intentionele gebruik’ zelfs bevestigd. Toch kreeg hij twee jaar schorsing opgelegd omdat hij niet kan bewijzen hoe hij in aanraking kwam met gecontamineerd voedsel. Bossuyt dreigt hetzelfde lot te ondergaan. “Ik hoop op het allerbeste, maar ga uit van het allerslechtste.”

Haaranalyse

Ondertussen kreeg Bossuyt ook de uitslag van de haaranalyse. Er werden geen sporen van Letrozole Metabolite gevonden. “Nog een bewijs hoe klein de concentraties in haar urine zijn. We slaan een noodkreet. We roepen de UCI, het WADA en NADO Vlaanderen op om samen met ons op zoek te gaan naar de oorzaak van de contaminatie”, aldus manager Yannick Prévost.

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Primoz Roglic verlaat Jumbo-Visma en is op weg naar Movistar’

Ondanks een lopend contract, zoekt Primoz Roglic komende winter andere oorden op. Dat meldt...

🎥 Opgelet, wegenwerken aan de gang! Renners moeten tijdens CRO Race slalommen tussen palen

Bizarre toestanden tijdens de derde etappe van de CRO Race, ook wel de Ronde...

Rui Costa over maatje Remco Evenepoel: ‘Hij probeert te veranderen wat genetisch verkeerd is’

Remco Evenepoel heeft het tijdens de voorbije Ronde van Spanje niet kunnen waarmaken tegen...

Wout van Aert dolt met echtgenote Sarah De Bie: ‘Is dat vandaag?’

Om dat elfjarig jubileum te vieren deelde Sarah De Bie op Instagram een eerste...

Meer zoals dit

🎥 Opgelet, wegenwerken aan de gang! Renners moeten tijdens CRO Race slalommen tussen palen

Bizarre toestanden tijdens de derde etappe van de CRO Race, ook wel de Ronde...

Rui Costa over maatje Remco Evenepoel: ‘Hij probeert te veranderen wat genetisch verkeerd is’

Remco Evenepoel heeft het tijdens de voorbije Ronde van Spanje niet kunnen waarmaken tegen...

Wegkapitein Stuyven over opofferen De Lie voor Van Aert op EK: ‘Voor Arnaud had de meet óók 100 meter verder gelegen’

Op de VAM-berg leverde De Lie een indrukwekkende lead-out voor Van Aert. De jongeling...