Opvallend verhaal van mama Pogacar: 'Tadej zei vorig jaar: 'Mama, de Slovenen houden niet van mij'

Tadej Pogacar is een zeer geliefd renner in de wielerwereld, maar in zijn eigen Slovenië supporteren ze voor die andere wereldtopper.

Tour de France 2020 stage 21

Dat heeft alles te maken met de Tour de France 2020, waarin Pogacar op de laatste dag Primoz Roglic op bizarre wijze uit de leiderstrui reed tijdens de tijdrit naar La Planche des Belles Filles. Roglic, de held van het Sloveense volk. In gesprek met Bahamontes vertelt de moeder van Pogacar, Marjeta, over hoe zij en haar zoon die dag hebben ervaren.

Opvallend was de eerste reactie van de ouders van Pogacar, die absoluut niet uitbundig was. "Onze eerste reactie was: wat jammer voor Roglic. 'Moeten we nu ontgoocheld zijn of blij', dat zei de commentator. Ik begrijp dat nog steeds niet. Toen besefte ik pas hoe de kaarten lagen."

Verraden

Dat Roglic de grote held is van het Sloveense volk, zoals onlangs weer bleek toen de renner van Jumbo-Visma de Giro d'Italia won. De Tour de France 2020 heeft zijn sporen achtergelaten. "Vorig jaar zei Tadej tegen mij: 'Mama, ze houden niet van mij.' Hij doelde op de Slovenen. Die uitspraak deed me veel pijn. Na de Tour van 2020 kreeg Tadej veel negatieve reacties. Persoonlijk berichten enzo."

Berichten die geen hout sneden, maar die desondanks onder de huid zijn gaan zitten van de beste renner van het moment. "Hij had Roglic zogenaamd verraden. We spreken hier over een minderheid, maar het raakt hem nog steeds. In Slovenië hangt er een soort schaduw over Tadej. Alsof hij was voorgekropen aan de kassa. Maar in de koers is dat toch de bedoeling?"

Overigens benadrukt moeder Pogacar dat ze Roglic niets kwalijk neemt. "Daar is het ons niet om te doen, maar wel voor sommige fans die dit jaar in Parijs-Nice ostentatief supporterden voor Vingegaard, toen hij zij aan zij met Tadej passeerde. Ze riepen aanmoedigingen in het Sloveens naar de Deen, zodat Tadej het kon horen. Ik begrijp dat niet."

Nieuws
  • Photo PdV/PN//Cor Vos © 2020