Jonas Vingegaard soleert naar ritzege én geel in heuvelachtige vijfde etappe Dauphiné

Jonas Vingegaard is helemaal klaar voor de Tour. Hij won de vijfde rit in de Dauphiné na een solo en is de nieuwe klassementsleider.

CritŽrium du DauphinŽ 2023 stage 5

Vandaag mochten de klimmers voor het eerst in deze Dauphiné aan de bak. Het eerste wedstrijddeel verliep volledig vlak. In het tweede deel lagen drie klimmetjes, met de steile Côte de Thésy (3.7 km, 8.2%) als slotklim. Na de top volgt een afdaling van 14 kilometer richting finish in Salins-les-Bains.

Ontsnappingskoning Thomas De Gendt, Nils Politt, Georg Zimmermann, Jonas Gregaard, Edvald Boasson Hagen en Leon Heinschke vormden de vroege vlucht van de dag. Aan de voet van de slotklim zat hun avontuur erop toen Richard Carapaz besloot aan te vallen. De olympisch kampioen kreeg Jonas Vingegaard en Julian Alaphilippe met zich mee. Bij een tweede demarrage kon enkel Vingegaard het wiel van de Equadoraan nog volgen.

Achteraan moest de Franse hoop David Gaudu opvallend genoeg lossen. Carapaz en Vingegaard namen elk om beurt de kop en bouwden hun voorsprong verder uit. Even later was de tank van Carapaz leeg, waardoor Vingegaard alleen voorop reed. Op de top van de klim had hij 35 seconden voorsprong op de achtervolgende groep, waar Carapaz moest lossen.

Vingegaard gooide zich beneden in de afdaling. Achteraan toonde Bernal tekenen van beterschap door plots aan te vallen, op zoek naar de Deen. Even later liet de Colombiaan zich weer uitzakken naar de achtervolgende groep.

Vingegaard rondde zijn solo met succes af en pakte in Salin-les-Bains zijn 9e zege van het seizoen. Hij mag morgen de gele leiderstrui aantrekken. Ook Alaphilippe toonde nog eens zijn uitstekende vorm door de sprint om plek twee te winnen, voor Tobias Halland Johannessen.

Christophe Laporte leidt na deze etappe het puntenklassement. Donovan Grondin is bergkoning. De etappe van morgen kent een pittige finale met finish bovenop een klim van derde categorie.

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023