Tour | Eerste aankomst bergop! Alles wat je moet weten over etappe 6: Tarbes - Cauterets-Cambasque

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Net als in de vijfde etappe is de eerste zestig kilometer niet al te moeilijk, waardoor de sprinters normaalgesproken geen angst hoeven hebben dat ze te laat binnenkomen. De finale begint op zo’n negentig kilometer van het einde met de Col d’Aspin (12 kilometer aan 6,6 procent).

Het is een van de klassieke beklimmingen uit de Tour de France, want de renners deden de Col d’Aspin in 1910 voor het eerst aan. Uiteindelijke Tourwinnaar Octave Lapize kwam toen als eerste boven. Vervolgens ligt een nog bekendere Tourcol op de route: de Col du

Tourmalet. De top van de Tourmalet ligt op 2107 meter. Op de top staat een monument ter nagedachtenis van de voormalige-Tourbaas Jacques Goddet. Na een lange afdaling volgt nog een beklimming. De Côte de Cauterets (16 kilometer aan 5,4 procent) lijkt niet al te moeilijk. Lijkt, want de klim geeft een vertekenend beeld wat betreft stijgingspercentages. Het begin zal geen verschil maken, maar vier kilometer onder de top schieten de stijgingspercentages voor drie kilometer boven de tien procent.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de laatste klim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.21 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.51 uur binnen.

Wielerhistorie

De Col d’Aspin ligt misschien letterlijk en figuurlijk in de schaduw van de Tourmalet, maar aangezien de klim dusdanig vaak in de Tour de France is opgenomen, is er ook veel geschiedenis geschreven op deze klim. Zoals in de Tour van 1950 toen zich een groot drama afspeelde op de Col d’Aspin. Met in de hoofdrol Gino Bartali.

De Italiaan reed samen met Fransman Jean Robic op kop en gehinderd door het publiek bracht Bartali zijn concurrent ten val. Het gevolg: vijandige fans. Men zei dat dat uit revanche was voor het vijandige Italiaanse publiek tijdens de Giro d’Italia eerder dat jaar.

Bartali werd geschopt, geslagen en naar eigen zeggen zelfs bedreigd met een mes. De legendarische L’Équipe-journalist Pierre Chany zag het naar eigen zeggen gebeuren maar had een andere kijk op het incident: “Ik was getuige en zag inderdaad een mes in de rechterhand van de man, en een salami in zijn linkerhand.”

Bartali vertelde dat hij in de afdaling doodsbang was geweest, maar toch wist hij die etappe te winnen. Bartali stond op dat moment zesde in het algemeen klassement, maar de voorvallen op de Col d’Aspin zorgden ervoor dat hij een dag later niet meer van start ging.

Trivia

De zesde etappe van de Tour de France begint in Tarbes. Zonder dat we hun ontbijtvoorkeuren kennen, zou het kunnen dat Britten als Tom Pidcock, Mark Cavendish en Simon Yates hun ogen uitkijken in Tarbes. Het is namelijk de plaats van de Witte Boon van Tarbes. Ook wel Haricots Tarbais.

Deze bonen worden met de hand geoogst en hebben een fijne huid. Ze worden aangeprezen als bonen ‘die na het koken smelten op de tong.’ Foodlog schrijft dat de Witte Boon van Tarbes ook wel de Rolls-Royce onder de droge bonen wordt genoemd. De bonen worden als ingrediënt gebruikt in de nodige gerechten. Onder meer in soepen, witte bonen in tomatensaus en Cassoulet. Dat laatste is een regionale specialiteit van de Midi-Pyrénées.

Tour de France
  • Beeld: ASO