HomeAchtergrondAdrie van der Poel: 'Zoals Mathieu nu rijdt, kan hij ook zelf...

Adrie van der Poel: ‘Zoals Mathieu nu rijdt, kan hij ook zelf massasprints winnen’

Adrie van der Poel ziet zijn zoon graag lead-outs doen, maar denkt dat hij ook zelf massasprints kan winnen. Interessant!

Mathieu van der Poel leverde al drie fantastische lead-outs af voor zijn ploeggenoot Jasper Philipsen. Mede dankzij die lead-outs scoorde de Belg drie op drie in de massasprints van deze Tour. Adrie van der Poel geniet ervan, maar denkt dat zijn zoon zelf ook z’n mannetje zou kunnen staan in de sprints.

Lead-outs

Dat zei Van der Poel senior gisteren in Vive Le Vélo aan tafel bij Karl Vannieuwkerke op de Belgische televisie. al vindt Van der Poel dat er ook niks mis is met het doen van lead-outs.

“Ik zie hem die lead-outs graag doen, liever dan het sprinten eigenlijk. Het gevaar is dan wel net zo groot, of misschien ietsje minder. Maar je zit ook gewoon met een renner in de ploeg die heel goed kan sprinten (Philipsen, red.), dus het zou stom zijn om daar niet aan mee te werken. Het levert succes op.”

“En ik denk ook dat je een beetje terug moet kijken naar het voorjaar, waar ze ook enorm veel steun aan elkaar gehad hebben. In Parijs-Roubaix, bijvoorbeeld. Ze kunnen bovendien van elkaars succes genieten.”

Zelf sprinten

Maar toch denkt vader Adrie dus dat zijn zoon in deze vorm en met een goede lead-out zelf ook met de medaille op het podium zou kunnen staan.

“Ik denk wel, zoals-ie nu rijdt, kan-ie ook zelf massasprints kan winnen. Als ze hem ook zo afzetten als Philipsen nu wordt afgezet. In een sprint moet je wel altijd een klein beetje geluk hebben en qua topsnelheid is Philipsen nog wel wat beter.”

De rit van vandaag zou Van der Poel dan weer beter kunnen liggen (als het al tot een massasprint komt). De finish gaat de laatste paar honderd meter (licht) bergop. Maar daarvoor ziet Van der Poel senior dan weer een groene beer op de weg.

“Ik denk dat die groene trui van Philipsen nu nog prioriteit heeft. Het is de laatste 700 meter wel gemiddeld 6 a 7 procent omhoog, dus het is ook wel echt iets voor Alaphillippe, Van Aert, Mathieu eventueel, en Pogacar als hij zou willen. Maar ik denk dat Philipsen dat in deze vorm ook kan.”

Betere stemming bij ploeg

Adrie van der Poel is als vipchauffeur in de Tour voor Alpecin-Deceuninck en hem valt iets op als hij bij de ploeg is in het hotel.

“Het verschil met vorig jaar is gigantisch. Vorig jaar zaten we daar in het Noorden met de ploeg en was er eigenlijk geen stemming. Nu was dat heel anders, al vanaf de start. Heel die ploeg was eigenlijk niet zo met Baskenland bezig. Ze waren veel meer met rit drie en rit vier bezig.”

Volgens de tweevoudig etappewinnaar in de Tour komt zijn zoon er ook steeds beter in. “Mathieu rijdt al beter dan in de eerste twee ritten. Als die nu in de Tour zaten, had hij meer kans om mee te doen.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Winterwonderland: parkoers in Val di Sole ondergedompeld in dik pak sneeuw

Het is bijna weer zover. Op zondag 10 december strijkt het veldritpeloton neer in...

🎥 Arkea-B&B Hotels pakt in gelikt filmpje uit met nieuw shirt in thema van beroemd zwaard

Wielerploegen doen er heden ten dage alles aan om onderscheidend te zijn. De social...

Wout van Aert: ‘Ik had als kind helemaal niks met wegwielrennen’

Wout van Aert start zijn crossseizoen aanstaande zaterdag in Essen, om vervolgens met de...

Dylan Groenewegen over Fabio Jakobsen: ‘Nooit een vriend van me geweest, wel een geweldige wielrenner’

De namen van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zullen voor eeuwig met elkaar verbonden...

Meer zoals dit

Wout van Aert: ‘Ik had als kind helemaal niks met wegwielrennen’

Wout van Aert start zijn crossseizoen aanstaande zaterdag in Essen, om vervolgens met de...

Dylan Groenewegen over Fabio Jakobsen: ‘Nooit een vriend van me geweest, wel een geweldige wielrenner’

De namen van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zullen voor eeuwig met elkaar verbonden...

Waarom Van Aert zijn crossseizoen juist in Essen begint: bevriende sponsors en een extra inspanning

Wout van Aert zijn crossseizoen is eigenlijk samengepakt rond de kerstdagen en nog een...