HomeMateriaalOok met kleding maakt Jumbo-Visma het verschil: shirt van AGU 2,5 graden...

Ook met kleding maakt Jumbo-Visma het verschil: shirt van AGU 2,5 graden koeler dan shirts van concurrentie

Het is warm deze Tour en daar is Jumbo-Visma bij gebaat, want ook op het gebied van kleding lopen ze voorop.

Het is deze Tour puffen van de hitte. De renners moesten in het Centraal Massief koersen met temperaturen van boven de 30 graden en ook in de Alpen is het warm. Bij de start van de etappe van vandaag gaf de termometer 29 graden aan.

Driekwart energie omgezet in warmte

Dat soort temperaturen kun je in de zomer in Frankrijk natuurlijk tegenkomen (en het zal er ook niet minder op worden) en dus was er voor Jumbo-Visma en kledingsponsor AGU reden om de wielerkleding zo goed mogelijk aan te passen aan de hitte.

De ploeg werkt aan alle details en ‘hitte-management’ is daar zeker eentje van. Dat bestaat uit voor de wedstrijd koelen met koelvesten, tijdens de wedstrijd ijsgelletjes, maar ook uit een tenue dat na veel onderzoek tot stand is gekomen.

Want besef: als een renner als Wout van Aert hard rijdt, produceert zijn lichaam een enorme hoeveelheid warmte. Van elke 100 kilojoule energie die een renner in deze omstandigheden verbrandt, gaat er 20-25 kilojoule naar de pedalen. De rest wordt omgezet in warmte.

Als die warmte niet wordt afgevoerd, stijgt de lichaamstemperatuur en verslechtert de prestatie. Kleding waarmee je lichaam zichzelf effectief kan afkoelen is daarom essentieel, vooral voor deze hete dagen in de bergen. En over die kleding beschikt Jumbo-Visma volgens sponsor AGU.

2,5 graden koeler

Het Nederlandse bedrijf claimt dat de zogenaamde hoogzomertenues tijdens tests in een windtunnel met speciale sensoren tot 2,5 graden kouder zijn dan de concurrentie. Daarbij weeg het shirt 25 procent minder dan het normale aeroshirt van de ploeg.

Dan is er nog het beschermen tegen de zon. Ook daarin voorziet de kleding. De bibshorts zijn bedekt met speciaal zonwerend materiaal en in de voorkant van de shirts zitten minuscule gaatjes die zorgen voor koelte, terwijl de achterkant dichter is en als factor 50 bescherming biedt tegen de zon.

Zwart(er) tenue warmer?

Wat deze Tour opvalt is dat Jumbo-Visma koos voor een zwarter tenue dan het normale shirt. Zwart heeft de naam warm te zijn, maar Jumbo-Visma zou Jumbo-Visma niet zijn als dat niet getest was.

Samen met de TU Eindhoven heeft sponsor AGU de invloed van het zwarte shirt op de lichaamstemperatuur getest door de warmte te reproduceren met speciale warmtelampen en de lichaamstemperatuur te meten met sensoren onder het shirt. De tests tonen aan dat er geen significant verschil is in temperatuurstijging met het zwarte shirt aan.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Chris Froome schittert in eigen, hilarische versie van Bentley-reclame

Op sociale media is een hype ontstaan naar aanleiding van een reclamespotje van Bentley,...

Puck Moonen beleeft heftig wielerdagje: ‘Viel op een gegeven moment flauw op de achterbank van het busje’

Puck Moonen had tot 2021, na haar jaren bij Lotto Soudal, nog een contract...

Zonneveld ziet voor Jumbo-Visma weinig voordelen in fusie: ‘Het is geen keuze uit luxe’

In de podcast In het Wiel vertelt Thijs Zonneveld over het nieuws dat WielerFlits...

Meer zoals dit

Opgelet: grote terugroepactie Shimano vanwege ‘gevaarlijke crankstellen’

Shimano is de grootste materialenleverancier ter wereld op fietsgebied en dus is het logisch...

Sjors ten Have verkoopt zelfgebouwde houten racefietsen (en bikepackte ermee naar Oostenrijk)

De laatste jaren heeft de ontwikkeling van het materiaal in de wielersport een enorme...

Misschien wat onbekend: het Nederlandse Pon.bike is het grootste fietsenmerk ter wereld, dit is hun indrukwekkende merkenportfolio

Nederland fietsland en dus zou je denken dat er een groot Nederlands (race)fietsmerk is....