HomeTour de FranceTour Femmes | Sprinten! Alles wat je moet weten over etappe...

Tour Femmes | Sprinten! Alles wat je moet weten over etappe 6: Albi-Blagnac

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Nee, de 122 kilometer tussen Albi en Blagnac zijn niet heel uitdagend. In Blagnac wacht namelijk de laatste kans voor de sprinters.

Met de Côte de la Cadène (2,5 kilometer aan 4,5 procent), Côte de Puyselsi (1,8 kilometer aan 6 procent) en Côte du Clos Pourtié (2,6 kilometer aan 4,8 procent) moeten de renners in de eerste zestig kilometer drie hellingen bedwingen, maar tot grote verschillen zal dat niet leiden. De laatste heuvel, de Côte de la Gayre (1 kilometer aan 4,9 procent), ligt op dertig kilometer van de meet.

Het is dan ook hoogstwaarschijnlijk dat de zesde rit in een massasprint eindigt. Koersdirectrice Marion Rousse ziet dat ook zo, want ook de finish in Blagnac is op maat gemaakt voor de sprintersploegen. “De sprinters zullen een ideale kans krijgen om de strijd met elkaar aan te gaan op de 1100 meter rechte finish die ligt te wachten in Blagnac”, aldus Rousse.

“Dat is wel in de veronderstelling dat ze niet te veel energie verspillen op de heuveltjes.” Voor de niet-liefhebbers van massasprints is er toch enige hoop op een andere afloop, vertelt Rousse. “De rensters moeten voorkomen dat ze overvallen worden door de sterke wind in Grenade.

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour de France Femmes op Eurosport, Sporza of de NOS. Volgens het snelste schema komt de ritwinnaar om 17.20 uur over de streep, bij het traagste tijdschema is dat om 17.38 uur.

De sprinttrainingen van Lorena Wiebes

Pas relatief laat rolde Lorena Wiebes de wielerwereld in, maar als snel maakte ze naam in de profwereld. Inmiddels staan er naast etappes in de Tour de France Femmes ook een Europese titel, zeges in de Giro Rosa en twee keer de Scheldeprijs op haar erelijst.

Wiebes vertelde in 2019 tegen de KNWU over de trainingen die zij doet om haar sprint op optimaal niveau te brengen. “Je kunt op een viaduct je sprint goed trainen, maar ik doe mijn sprinttrainingen ook gewoon op een plek die me toevallig uitkomt. Dan zoek ik een veilige plaats waar ik een aantal keer flink kan doortrekken.”

“Hoe een sprinttraining er exact uitziet, is afhankelijk van wat mijn trainer zegt. Ik doe sprints van acht, tien en vijftien seconden, waarbij ik telkens maximaal twee minuten rust heb. Dat kunnen vijf herhalingen zijn, maar ook weleens tien. Dus dat is best pittig.”

Trivia

De naam Jean-Joseph Moussaron zal bij veel mensen geen belletje doen rinkelen. Dat is niet gek, maar in startplaats Albi is Moussaron een bekend figuur. Hij was aartsbisschop van de katholieke kerk van Albi van 1940 tot aan zijn dood in 1956. In principe niet bijzonder voor een geestelijke, maar het bijzondere aan Moussaron zit hem in zijn verzetsstrijd ten tijde van de Tweede

Wereldoorlog. Hij hielp vervolgde Joden aan onderduikadressen om ze uit handen te houden van het Nazi-Duitsland dat toen Albi en grote delen van Frankrijk bezette. Verder steunde hij verschillende verzetsgroeperingen. Moussaron werd in 1944 gearresteerd, maar toen Albi werd bevrijd keerde hij als held terug. Hij is postuum onderscheiden in Israël rechtvaardige onder de Volkeren.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Nieuwe coach Wout van Aert kiest voor andere aanpak: ‘Zijn niveau gaat lager zijn dan vorig jaar’

Zaterdag 9 december is het zover. Dan rijdt Wout van Aert in Essen zijn...

🎥 Winterwonderland: parkoers in Val di Sole ondergedompeld in dik pak sneeuw

Het is bijna weer zover. Op zondag 10 december strijkt het veldritpeloton neer in...

🎥 Arkea-B&B Hotels pakt in gelikt filmpje uit met nieuw shirt in thema van beroemd zwaard

Wielerploegen doen er heden ten dage alles aan om onderscheidend te zijn. De social...

Wout van Aert: ‘Ik had als kind helemaal niks met wegwielrennen’

Wout van Aert start zijn crossseizoen aanstaande zaterdag in Essen, om vervolgens met de...

Meer zoals dit

Tourbaas Prudhomme verheugt zich op Evenepoel: ‘Hij kan de Tour op z’n kop zetten’

Gisteren werd het parkoers van he Grand Départ voor de Tour de France van...

ASO presenteert eerste drie etappes Tour de France 2025

De volgende editie van de Tour gaat pas over een half jaar van start,...

Jasper Philipsen werpt interessante vraag op: hoeveel sprinters zullen we nog zien in de laatste week?

De Olympische Spelen in Parijs en het gisteren gepresenteerde atypische parkoers van de Tour...