HomeMateriaalOnderhoud van fietsendragers: houd ze in topconditie

Onderhoud van fietsendragers: houd ze in topconditie

Als je op reis wil met je racefiets, is een fietsendrager extreem handig. Maar onderhoud je die? We leggen uit!

Veilig de weg op met je fietsendrager? Dan is het belangrijk dat je deze regelmatig onderhoudt. Zo kun je je fiets altijd gemakkelijk vervoeren en weet je zeker dat deze altijd stevig vastzit tijdens het transport. Maar hoe houd je jouw fietsendrager in uitstekende conditie? We nemen de tips voor een goed onderhoud met je door om de levensduur van jouw drager te verlengen, met als bron Hollandbikeshop.com

De kracht van een fietsendrager

Ga jij er regelmatig op uit en vind je het leuk om te fietsen in andere omgevingen? Dan is een fietsendrager een musthave. Of je nu op vakantie gaat of simpelweg een tochtje in eigen land wilt maken: met een fietsendrager vervoer jij je fiets eenvoudig en vooral veilig van A naar B. Om ervoor te zorgen dat deze veiligheid gewaarborgd blijft, is een regelmatig onderhoud van belang. De fietsendrager is namelijk onderhevig aan talloze weersomstandigheden. Zo behoud je de staat van de fietsendrager en voorkom je dat de veiligheid in het gedrang komt door slijtage. Maar waar moet je allemaal op letten? 

Controleer de bevestigingspunten

Een belangrijk onderdeel in het onderhoud van je fietsendrager is om regelmatig de bevestigingspunten te controleren. Dit kun je doen door te checken of alle bouten en moeren nog stevig vastzitten. Het is belangrijk dat de fietsendrager altijd stevig aan de auto vastgemaakt kan worden, de fietsen goed geïnstalleerd kunnen worden en er geen slijtage zichtbaar is. Zonder goede bevestigingspunten wordt dit ‘m niet. 

Reinig de fietsendrager na gebruik

Schoonmaken is het beste tegengif tegen slijtage. Na een vakantie of uitje kan de fietsendrager vuil zijn door de fietsen die erop geplaatst worden. Zorg er daarom voor dat je na afloop van het gebruik de fietsendrager goed schoonmaakt. We raden aan om hiervoor warm water, een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel te gebruiken. Let op dat je de fietsendrager voorzichtig reinigt om krassen te voorkomen. Laat de fietsendrager vervolgens volledig drogen voordat je deze opbergt. 

Bewaar de fietsendrager op een droge (veilige) plek

Naast dat je de fietsendrager altijd goed moet laten drogen, is het belangrijk dat je deze altijd op een droge plek bewaart. Vochtige ruimtes kunnen roest en schade veroorzaken aan het metaal, waardoor er slijtage kan ontstaan. Door de fietsendrager op een droge (en veilige) plek te bewaren, houd je roestvorming tegen én voorkom je dat deze door stoten of kleine botsingen beschadigt. 

Controleer de verlichting

Omdat je de fietsendrager achterop de auto plaatst, is het van belang dat deze voldoende licht geeft. Je blokkeert immers een deel van de verlichting. Controleer daarom regelmatig of alle verlichting nog naar behoren functioneert. Denk bijvoorbeeld aan de remlichten of de kentekenverlichting. Zo kun je dus ook ’s avonds veilig het verkeer in. Merk je dat de verlichting niet optimaal meer werkt? Vervang deze dan onmiddellijk. 

Smeren maar

Bewegende onderdelen moeten gesmeerd worden. Op deze manier zorg je ervoor dat de wrijving tijdens het bewegen verminderd wordt en er geen slijtage zal ontstaan door stroeve bewegingen. Gebruik hiervoor een smeermiddel voor metaal en kunststof onderdelen. Dit optimaliseert de functionaliteit van je fietsendrager. 

Hoe vaak moet ik mijn fietsendrager onderhouden?

In de ideale situatie onderhoud je de fietsendrager altijd na het gebruik. Ook is het slim om de drager in ieder geval voor het gebruik goed te controleren. Zo weet je zeker dat deze goed functioneert. Ga je vaak op pad met de fietsendrager en heb je geen zin om deze elke keer te onderhouden? Dan adviseren we om minimaal eens per jaar een onderhoud aan je fietsendrager uit te voeren. 

Veiligheid staat voorop

Stel het onderhoud van je fietsendrager niet uit! Om veilig in het verkeer te rijden is het essentieel dat jouw fietsendrager een optimale draagkracht heeft en stevig geïnstalleerd is. Niet alleen is dit fijn voor het verkeer; ook zorg je ervoor dat jouw fietsen veilig blijven tijdens het transport. Het onderhoud van de fietsendrager gaat eenvoudig in zijn werk. Volg je bovenstaande stappen met regelmaat, dan kun je altijd zorgeloos de weg op. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Primoz Roglic verlaat Jumbo-Visma en is op weg naar Movistar’

Ondanks een lopend contract, zoekt Primoz Roglic komende winter andere oorden op. Dat meldt...

🎥 Opgelet, wegenwerken aan de gang! Renners moeten tijdens CRO Race slalommen tussen palen

Bizarre toestanden tijdens de derde etappe van de CRO Race, ook wel de Ronde...

Rui Costa over maatje Remco Evenepoel: ‘Hij probeert te veranderen wat genetisch verkeerd is’

Remco Evenepoel heeft het tijdens de voorbije Ronde van Spanje niet kunnen waarmaken tegen...

Wout van Aert dolt met echtgenote Sarah De Bie: ‘Is dat vandaag?’

Om dat elfjarig jubileum te vieren deelde Sarah De Bie op Instagram een eerste...

Meer zoals dit

🎥 Helmenmerk Giro introduceert helm met… ingebouwde richtingaanwijzer

Het wielrennen blijft qua materiaal maar enorme sprongen maken. In het profpeloton rijden de...

Opgelet: grote terugroepactie Shimano vanwege ‘gevaarlijke crankstellen’

Shimano is de grootste materialenleverancier ter wereld op fietsgebied en dus is het logisch...

Sjors ten Have verkoopt zelfgebouwde houten racefietsen (en bikepackte ermee naar Oostenrijk)

De laatste jaren heeft de ontwikkeling van het materiaal in de wielersport een enorme...