HomeAchtergrondJosé de Cauwer over evolutie in het wielrennen: 'Biefstuk 6 uur 's...

José de Cauwer over evolutie in het wielrennen: ‘Biefstuk 6 uur ’s ochtends, mochten niet te veel water drinken’

Er zijn maar weinig sporten die de afgelopen 50 jaar zo'n ingrijpende evolutie hebben doorgemaakt als het wielrennen! José De Cauwer geeft heerlijke voorbeelden.

Het wielrennen van vandaag is niet meer het wielrennen van 50 jaar geleden. Op veel vlakken is er ongelofelijk veel veranderd. Zo fietste Eddy Merckx cols op met een stalen ros van ruim 11,4 kilogram, terwijl de fietsen anno 2023 een aerodynamisch hoogstandje met een gewicht van 6,8 kilogram zijn.

Volgens José De Cauwer is er vlak van voeding nog veel meer veranderd dan op vlak van materiaal. De Cauwer was zelf profrenner in de jaren ’70 en volgt het hele gebeuren een halve eeuw later vanuit de commentaarcabine. “Het is echt fenomenaal wat er op vlak van voeding en drinken allemaal veranderd is”, zei hij in de podcast VALS PLAT.

Weinig drinken

En hij geeft enkele voorbeelden. “Vroeger, in de jaren ’70, mochten we niet veel drinken. Er werd gezegd dat veel water drinken niet goed was. Een bad pakken was ook niet goed. Te veel water zou zou niet goed zijn voor de benen. In de zon liggen mocht ook niet, maar dat blijkt ondertussen waar te zijn.”

Terwijl de renners vandaag vooral heel veel koolhydraten naar binnen moeten werken, werd er vroeger veel vlees gegeten. “En het eten was vooral vlees, want in ander voedsel zou niets zitten”, vertelt De Cauwer.

“Bij de amateurs aten we dan een groot stuk biefstuk met bruin brood en tomaten. Ik lustte dat op een bepaald moment niet meer en at een boterham met honing. Mijn vader werd toen kwaad. Nu blijkt dat die boterham met honing eigenlijk veel beter was dan vlees.”

Biefstuk in de ochtend

“De perceptie bij de mensen was dat je van vlees sterk wordt. ’s Morgens om 6 uur aten we een biefstuk. Als er een middagetappe was, kregen we hesp met groene bonen en wat rijst. En in de avond kregen we weer biefstuk. Als we ons vlees niet opaten, dan vertelden de verzorgers ons dat we het niet lang meer gingen uithouden. Achteraf gezien was dat compleet fout. Nu worden er suikers genomen en wordt er constant bijgevuld.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Nieuwe coach Wout van Aert kiest voor andere aanpak: ‘Zijn niveau gaat lager zijn dan vorig jaar’

Zaterdag 9 december is het zover. Dan rijdt Wout van Aert in Essen zijn...

🎥 Winterwonderland: parkoers in Val di Sole ondergedompeld in dik pak sneeuw

Het is bijna weer zover. Op zondag 10 december strijkt het veldritpeloton neer in...

🎥 Arkea-B&B Hotels pakt in gelikt filmpje uit met nieuw shirt in thema van beroemd zwaard

Wielerploegen doen er heden ten dage alles aan om onderscheidend te zijn. De social...

Wout van Aert: ‘Ik had als kind helemaal niks met wegwielrennen’

Wout van Aert start zijn crossseizoen aanstaande zaterdag in Essen, om vervolgens met de...

Meer zoals dit

Nieuwe coach Wout van Aert kiest voor andere aanpak: ‘Zijn niveau gaat lager zijn dan vorig jaar’

Zaterdag 9 december is het zover. Dan rijdt Wout van Aert in Essen zijn...

Wout van Aert: ‘Ik had als kind helemaal niks met wegwielrennen’

Wout van Aert start zijn crossseizoen aanstaande zaterdag in Essen, om vervolgens met de...

Dylan Groenewegen over Fabio Jakobsen: ‘Nooit een vriend van me geweest, wel een geweldige wielrenner’

De namen van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zullen voor eeuwig met elkaar verbonden...