HomeColumnsColumn | De blik van mama Van der Poel

Column | De blik van mama Van der Poel

Onze redacteur zag natuurlijk een fantastisch WK met een fantastische winnaar, maar hij zag vooral De Blik van de moeder van Mathieu van der Poel. En die blik zei heel veel.

Misschien moet ik het later, op een druilerige herfstdag precies tussen het einde van het wegseizoen en begin van het crossseizoen, nog eens rustig terugkijken. Dit WK. De Grote Mathieu van der Poel Show. Een achtbaanrit van zes uur. Er gebeurde zo veel. Te veel.

MVDP in plaats van LSD

M’n hersenen konden het niet aan. Hoe die val precies ging? Ik weet het al niet eens meer. De demarrage? Geen idee eigenlijk. Opeens reed-ie voorop. Het is allemaal één grote waas. Een trip van een hele ochtend plus middag, maar dan op MVDP in plaats van LSD.

Één beeld staat er in die halve koortsdroom slechts op m’n netvlies gebrand. De blik van de moeder van Mathieu richting haar zoon, vlak na de finish.

Voor die blik had Corinne Poulidor al m’n hart gestolen. Vanwege haar achternaam natuurlijk, maar ook vanwege een tweet die ze ooit stuurde nadat een videootje van een als een raket dalende Tom Pidcock viral ging. “Jij mag dat niet doen, Mathieu!”, schreef ze in een tweet gericht aan haar zoon.

Groene slidingknieën

In Glasgow hoefde ze geen tweetje te sturen. Ze was erbij. Zag haar zoon vallen. Toch wereldkampioen worden. Na de finish volgde natuurlijk een omhelzing. Maar voor mij dus bovenal De Blik.

Het was de blik die een beetje deed denken aan de blik die vrijwel ieder jongetje van vroeger kent. De blik van een moeder die nog zo had gezegd niet te gaan voetballen in die nieuwe spijkerbroek, maar toch ook niet écht boos kon zijn als je met groene slidingknieën thuiskwam.

Corinne zag geen groene slidingknieën, maar een wielerpakje vol met gaten; daaronder een geschaafde zoon. De blik zei iets van: Mathieu jongen, wat heb je nu toch allemaal weer gedaan tijdens het buitenspelen, het kan ook nooit eens normaal met jou.

Trots

Maar tegelijkertijd sprak er uit de blik ook trots. Trots op die gekke zoon van haar, die met kapotte schoenen en schoenplaatjes eigenlijk op anderhalf been wereldkampioen was geworden. Die was gevallen en weer was opgestaan. Die rugproblemen had overwonnen. Die had afgerekend met twee slecht opgevoede Australische pubers.

Je zag haar op dat moment bijna denken: wat heb ik eigenlijk op deze planeet gezet?

Één van de meest bijzondere wielrenners die de wereld ooit heeft gezien, en daar gisteren zijn beloning voor kreeg met een regenboogtrui die ons nog lang zal heugen, luidt het antwoord. Voor ons dan. Voor Corinne is het waarschijnlijk boven alles toch nog gewoon haar zoon die graag gaat buitenspelen op z’n fiets.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Chris Froome schittert in eigen, hilarische versie van Bentley-reclame

Op sociale media is een hype ontstaan naar aanleiding van een reclamespotje van Bentley,...

Puck Moonen beleeft heftig wielerdagje: ‘Viel op een gegeven moment flauw op de achterbank van het busje’

Puck Moonen had tot 2021, na haar jaren bij Lotto Soudal, nog een contract...

Zonneveld ziet voor Jumbo-Visma weinig voordelen in fusie: ‘Het is geen keuze uit luxe’

In de podcast In het Wiel vertelt Thijs Zonneveld over het nieuws dat WielerFlits...

Meer zoals dit

Column | The fall of shame, iedere wielrenner heeft het meegemaakt: als een weerloze dominosteen met fiets en al vanuit stilstand tegen de vlakte  

Onze redacteur over wat iedereen met een racefiets heeft meegemaakt bij een stoplicht of iets dergelijks: de ingeklikte 'fall of shame' (en hij vraagt zich af of Mathieu van der Poel het in zijn jonge jaren ook heeft meegemaakt...)

Column | De plek waar Gino Mäder stierf: met z’n drieën zwijgen we, starend naar petjes, bloemen en een afgrond

Op doorreis naar de eindbestemming van mijn fietsvakantie eind augustus - de Mortirolo moest...

Column | 5 Scenario’s die bewijzen dat het nog veel gekker kan en gaat worden deze Vuelta

In deze Vuelta kun je het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Een...