HomeAchtergrondPatrick Lefevere over Tour 2024: 'We zullen Remco wat moeten afremmen'

Patrick Lefevere over Tour 2024: ‘We zullen Remco wat moeten afremmen’

Ondanks zijn offday in de rit naar de Tourmalet, is Patrick Lefevere nog steeds van plan om Remco Evenepoel in 2024 naar de Tour te sturen.

Remco Evenepoel zal met gemengde gevoelens terugblikken op zijn Ronde van Spanje. De Belgische kampioen stond aan de start met de ambitie om zijn titel te verdedigen én zichzelf te testen tussen de grote kleppers. Dat draaide even anders uit. Hij gaat straks naar huis met drie ritzeges en de bergtrui op zak.

Na 12 etappes zag het er nochtans opperbest uit voor Evenepoel. Op dag 13 zakte hij echter helemaal door het ijs tijdens de etappe naar de Tourmalet. Naar de precieze oorzaak van zijn inzinking is het nog steeds gissen, maar grote baas Patrick Lefevere denkt dat het lange seizoen er voor iets tussen zit.

“Hij is al bezig sinds het WK van vorig jaar”, legt Lefevere uit aan Sporza. “Hij bereidde zich maanden voor op de Giro en kreeg dan Covid. Daarna trainde hij weer en wilde hij opnieuw winnen in Zwitserland. Tussendoor won hij ook het BK. Vervolgens ging hij op hoogtestage en naar San Sebastian, alweer om te winnen. Op het WK wilde hij ook winnen, maar het was zijn parkoers niet en het regende. Daarna wint hij dan toch weer de tijdrit. En dan trekt hij naar de Vuelta, ook weer om te winnen.”

Mentaal gespannen

Met andere woorden: Evenepoel heeft te veel hooi op zijn vork genomen. “Hij is ook maar een mens, hé. Al de opofferingen die hij maakt, zo ben ik er in mijn hele carrière nog geen 2 tegengekomen. Ik denk het elastiek even gesprongen is tijdens de etappe naar de Tourmalet.”

Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023

“Hij zal het zelf niet toegeven, maar hij was mentaal wel een beetje gespannen. En het hoofd bestuurt nu eenmaal het lichaam. Maar vergeet niet dat die jongen nog altijd maar 23 is en al 50 profzeges op zijn palmares heeft staan.”

Tour

Volgend jaar is het dan ook de bedoeling om wat te knippen in het programma van Evenepoel. “Hij heeft natuurlijk zijn karakter, maar we zullen hem wat moeten afremmen”, zegt Lefevere. “Als hij naar de Ronde van Frankrijk wil, zullen we de doelen toch wat moeten bijsturen. We hadden misschien dit jaar al wat meer moeten selecteren.”

Over de vele transfergeruchten hoeven Evenepoel en Lefevere zich alvast niet meer druk te maken. Die storm lijkt wat gaan liggen. “Die polemiek van de laatste weken was voor niks nodig. Dat zal mentaal ook wel gewogen hebben. Ik heb met de vader/manager van Remco gesproken. Ik denk dat er veel zaken uitgeklaard zijn”, aldus Patrick Lefevere.

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Amazon wordt co-sponsor van fusieploeg Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step’

Wie dacht dat de fusiesoap haar hoogtepunt al heeft bereikt, heeft het mis. Het...

‘Primoz Roglic verlaat Jumbo-Visma en is op weg naar Movistar’

Ondanks een lopend contract, zoekt Primoz Roglic komende winter andere oorden op. Dat meldt...

🎥 Opgelet, wegenwerken aan de gang! Renners moeten tijdens CRO Race slalommen tussen palen

Bizarre toestanden tijdens de derde etappe van de CRO Race, ook wel de Ronde...

Meer zoals dit

🎥 Opgelet, wegenwerken aan de gang! Renners moeten tijdens CRO Race slalommen tussen palen

Bizarre toestanden tijdens de derde etappe van de CRO Race, ook wel de Ronde...

Rui Costa over maatje Remco Evenepoel: ‘Hij probeert te veranderen wat genetisch verkeerd is’

Remco Evenepoel heeft het tijdens de voorbije Ronde van Spanje niet kunnen waarmaken tegen...

Wegkapitein Stuyven over opofferen De Lie voor Van Aert op EK: ‘Voor Arnaud had de meet óók 100 meter verder gelegen’

Op de VAM-berg leverde De Lie een indrukwekkende lead-out voor Van Aert. De jongeling...