HomeAchtergrondVoorbeschouwing EK tijdritten: weer Zwitsers feestje?

Voorbeschouwing EK tijdritten: weer Zwitsers feestje?

De Europese kampioenschappen in Drenthe staan voor de deur. Op woensdag 19 september wordt er afgetrapt met de tijdritten. Vorig jaar ging de titel zowel bij de mannen als de vrouwen naar een Zwitser. Wie volgen Bissegger en Reusser op? Wieler Revue blikt vooruit.

Op woensdag worden de Europese kampioenschappen in Drenthe afgetrapt met de tijdritten. Op het ontbreken van enkele grote kleppers na, zoals Evenepoel, Vollering en Ganna, liegt de deelnemerslijst er niet om. Vorig jaar ging het goud zowel bij de mannen als de vrouwen naar Zwitserland. En met de Mixed Relay erbij kan het ditmaal weleens drie keer goud worden voor Zwitserland.

Het EK kent nog maar een korte geschiedenis. In 2016 werd de eerste editie (voor elites) verreden in het Franse Plumelec in Bretagne. Eigenlijk had de eer naar Nice moeten zijn gegaan om de eerste Europese kampioenschappen te hosten, maar de Franse kuststad besloot na de terroristische aanslag op de Promenade des Anglais eerder dat jaar alle evenementen te cancelen, waaronder dus de Europese kampioenschappen wielrennen. Jonathan Castroviejo en Anna van der Breggen gingen er toen met de eerste sterrentruien vandoor.

Parkoers

Meerdere malen was Emmen in het verleden het decor van het NK tijdrijden. Het parkoers van het EK komt gedeeltelijk overeen met dat van het NK in 2022.

Het startpodium zal in ieder geval hetzelfde zijn. De renners zullen woensdag één voor één vertrekken vanuit Dierenpark WILDLANDS. Na een ronde van 29.8 kilometer zal de finish op steenworp afstand van het dierenpark zijn, op de Hondsrugweg.

Daartussen bevindt zich een grotendeels vlak en niet al te technisch parkoers. Op een enkele bocht na, is het voornamelijk rechttoe rechtaan. Enkel in Zweeloo is het even opletten, met een keerpunt.

Favorieten mannen

Bij de mannen is met de absenties van Evenepoel en Ganna Wout van Aert volgens ons toch wel de grote favoriet. Op de WK tijdrijden werd WVA teleurstellend vijfde, in Emmen hoopt hij toch zeker beter te doen. De Belg bewees met de eindoverwinning in de Tour of Britain en een zege in een gravelkoers dat het met de vorm wel goed zit.

Voor Van Aert was 2023 nog niet het seizoen waarop hij gehoopt had. De Belg won de E3 Saxo Classic en werd Belgisch kampioen tijdrijden, maar voor een renner van dat kaliber had de alleskunner wellicht op een grotere zege gehoopt. Van Aert zal daarom vermoedelijk nog gretig zijn, en een Europese tijdrittitel zou zijn seizoen een stukje glorierijker kunnen maken.

Daarnaast mogen we natuurlijk niet de winnaar van vorig jaar Stefan Bissegger vergeten. De Zwitser wist dit jaar nog geen tijdrit te winnen, maar heeft in de afgelopen jaren altijd kort gereden op het EK en was dit seizoen lang geblesseerd.

Zijn landgenoot Stefan Kung kan in Emmen recordhouder worden van Europese tijdrittitels, door voor de derde keer deze wedstrijd te winnen. De 29-jarige renner van Groupama-FDJ is eigenlijk altijd goed op tijdritkampioenschappen, maar hij belandt ook vaak in de ‘net niet situatie.’

Het is de vraag of tijdritrevelatie van het jaar Joshua Tarling zijn goede benen van het WK – waar hij brons behaalde – ook in Emmen weer weet te vinden. De piepjonge Britt van 19 brak dit jaar door met het winnen van de nationale tijdrittitel. Daarnaast won hij de tijdrit in de Renewi Tour en werd hij tweede in de race tegen de klok in de Ronde van Wallonië waar enkel Ganna slechts 8 seconden sneller was. In 2019 werd de toen 19-jarige Remco Evenepoel de jongste Europees kampioen ooit op de tijdrit. Kan Tarling woensdag dat kunstje herhalen en het record van Evenepoel afpakken?

Woensdag 20 september, Emmen – Emmen (29,5 km)
Start eerste renner: 16.55 uur
Finish laatste renner: tussen 17.45 en 17.55 uur

Favorieten volgens Wieler Revue

*****   Wout van Aert                                                                                              ****     Joshua Tarling, Stefan Kung                                                                          ***       Stefan Bissegger, Mikkel Bjerg, Ethan Hayter                                                      **         Yves Lampaert, Remi Cavagna, Matteo Sobrero, Nelson Oliveira

Favorieten vrouwen

Bij de vrouwen is het uitkijken naar Marlen Reusser. De winnares van vorig jaar zou op het afgelopen WK in Stirling wel even wereldkampioene worden. Het liep echter helemaal anders. Halverwege stapte ze van haar fiets af en ging ze in teleurgesteld in de berm zitten. Haar verklaring: mentale problemen.

Maar nu staat ze er weer en heeft ze in Emmen kans om voor de derde keer op rij de Europese titel in de wacht te slepen. Kan ze er een hattrick van maken?

Een verrassende opgave van Marlen Reusser op het WK tijdrijden. Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023

Misschien komt de grootste concurrentie wel van Riejanne Markus. Vorig jaar werd ze derde, en op het NK tijdrijden blies ze de concurrentie volledig omver. Alleen Demi Vollering bleef binnen een minuut van Markus. Het is alleen even de vraag of de Jumbo-Visma-renster volledig is hersteld van haar heftige valpartij in de Simac Ladies Tour.

Lotte Kopecky heeft nog geen internationale tijdritmedaille op haar palmares staan en dus doet ze in Emmen eens een serieuze poging. Met een zege in de Simac Ladies Tour en een derde plaats in de afsluitende tijdrit in de Tour bewees Kopecky dat ze wel meer dan een goede tijdrit in de benen heeft.

Een naam die ook zeker niet mag ontbreken in dit rijtje is Christina Schweinberger. De 26-jarige Oostenrijkse is de revelatie van het seizoen. Met titels in Oostenrijk op de weg en in het tijdrijden, twee tweede plaatsen in Dwars door het Hageland en een vijfde plaats in Gent-Wevelgem kent iedereen haar naam inmiddels wel. Op het WK tijdrijden pakte ze al het brons en was ze tevens de beste Europese.

Woensdag 20 september, Emmen – Emmen (29,8 km)
Start: 14.30 uur
Finish: rond 15.50 uur

Favorieten volgens Wieler Revue                                                                              ***** Marlen Reusser                                                                                                **** Riejanne Markus, Christina Schweinberger                                                            *** Lotte Kopecky, Anna Henderson, Juliette Labous                                                      ** Anna Kiesenhofer, Audrey Cordon-Ragot, Mieke Kröger, Shirin van Anrooij

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Chris Froome schittert in eigen, hilarische versie van Bentley-reclame

Op sociale media is een hype ontstaan naar aanleiding van een reclamespotje van Bentley,...

Puck Moonen beleeft heftig wielerdagje: ‘Viel op een gegeven moment flauw op de achterbank van het busje’

Puck Moonen had tot 2021, na haar jaren bij Lotto Soudal, nog een contract...

Zonneveld ziet voor Jumbo-Visma weinig voordelen in fusie: ‘Het is geen keuze uit luxe’

In de podcast In het Wiel vertelt Thijs Zonneveld over het nieuws dat WielerFlits...

Meer zoals dit

De Cauwer over Van Aert en De Lie op EK: ‘Achteraf hadden ze de rollen beter om kunnen draaien’

Weer was het net niet voor Wout van Aert. Op het EK wielrennen op...

Wieleranalisten over mogelijke fusie Jumbo en Soudal Quick-Step: ‘Het lijkt haast onmogelijk te realiseren’

Het nieuws kwam gisteravond bij menig wielerliefhebber binnen als een donderslag bij heldere hemel....

🎥 Puck Pieterse neemt je mee op verkenning op het olympische MTB-parkoers: ‘Opgelet voor plankje!’

(Bijna) alle toppers uit het mountainbikecircuit zijn dit weekend afgezakt naar Élancourt, een gemeente zo'n...