HomeAchtergrondBruyneel over megafusie: 'Schetst droevig beeld van de wielersport, maar ik begrijp...

Bruyneel over megafusie: ‘Schetst droevig beeld van de wielersport, maar ik begrijp de logica’

Volgens Johan Bruyneel trekken Remco Evenepoel of Primoz Roglic naar INEOS - Grenadiers als de megafusie er komt.

De wielerwereld is sinds zondagavond in de ban van een mogelijke fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step. De twee grootmachten voeren al sinds juli gesprekken. De fusie zou elk moment beklonken kunnen worden, maar in het kamp van beide teams blijft het voorlopig muisstil.

Ervaringsdeskundige Johan Bruyneel weet als geen ander wat zo’n fusie inhoudt. En hij heeft er geen leuke herinneringen aan. In 2011 fuseerde zijn team Radioshack met Leopard-Trek. “Dat was een regelrechte ramp”, vertelt hij in een interview met Het Nieuwsblad.

“Op niveau van de renners en personeel hebben we alles correct kunnen regelen. We hadden toen acht renners te veel, maar voor hen hebben we elegante oplossingen gevonden. Sommige jongens zijn uitbetaald, anderen konden voor een nieuw team gaan rijden, waar wij nog het contract betaalden. Die ploegen kregen dan een gratis renner.” (Tekst gaat verder onder de foto)

Foto Cor Vos ©2012

Op persoonlijk vlak was de fusie echter een drama. “Flavio Becca, de sterke man van Leopard, had me op voorhand gewaarschuwd dat de Schleck broers en Fabian Cancellara alles op hun eigen manier deden. Ik werd gezien als een indringer. Het ging er blijkbaar niet in dat ik de man was die 15 miljoen binnen bracht.”

Geld

Bruyneel benadrukt dat de fusiegesprekken tussen Jumbo-Visma en Soual Quick-Step nog steeds een gerucht zijn. “Maar Ik heb zelf wat rondgebeld en het kan. Ik zie er op een aantal gebieden ook wel de logica van in. De hoofdreden voor een fusie is voor mij altijd dezelfde: geld. Anders doe je het niet.”

“Na 2024 stopt Jumbo met zijn sponsoring en blijkbaar heeft de ploeg geen garanties voor de toekomst. Soudal is dan een goede optie: ze hebben ervaring in de wielerwereld. Normaal moet een sponsor in zijn eerste jaar naar school gaan. Soudal zal die inloopperiode niet nodig hebben.”

Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023

Volgens de voormalige ploegleider van Lance Armstrong schetst het wel een droevig beeld van de wielersport. “De meest succesvolle ploeg van het moment moet fuseren. Ongelofelijk toch? Maar het blijft een hypothese. Een fusie rond krijgen is niet makkelijk.”

Roglic & Evenepoel

Jumbo-Visma heeft op dit moment drie ronderenners in de ploeg. Elk van hen wist dit seizoen trouwens een grote ronde op zijn naam te schrijven. Een megafusie zou betekenen dat ook Remco Evenepoel zich bij dat sterrenensemle voegt. Voor Bruyneel is de grote vraag dan ook: ‘wie gaat er straks naar Ineos: Roglic of Evenepoel?’

“Ik hoor dat Roglic weg wil en weg kan. Er zouden gesprekken lopen met Movistar, al denk ik persoonlijk dat Ineos voor hem een betere optie zou zijn. Ook Evenepoel zie ik de overgang naar de fusieploeg niet maken. Remco heeft de winnaarsmentaliteit van een echte kampioen. Ik zie hem niet snel ploegmaat worden van Vingegaard en Roglic.”

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Thibau Nys na 19e plek: ‘Het gaat niet meer, er moet iets drastisch veranderen’

Het gaat van kwaad naar erger met Thibau Nys. In het begin van het...

18-jarig broertje Egan Bernal gaat koersen in Europa: ‘Egan is als een vader voor mij’

Ronald Bernal is klaar om de volgende stap in zijn carrière te zetten. De...

Eli Iserbyt pakt in wereldbekermanche Flamanville zesde zege van het seizoen

De Zwitser Kevin Kuhn dook als eerste het veld in en reed in de...

Meer zoals dit

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Wout van Aert ergert zich soms aan opdringerige fans: ‘Als ik met familie op restaurant ben durf ik ‘nee’ zeggen’

Een wereldster kan rekenen op enorm veel roem en faam en dat is niet...

Richard Plugge: ‘Lekke band Van Aert in Roubaix was geen pech’

Wout van Aert zag in het voorjaar een allereerste en felbegeerde zege in Parijs-Roubaix...