HomeCyclocrossCameron Mason breekt door met zilver op EK: 'Ik vraag mij af...

Cameron Mason breekt door met zilver op EK: ‘Ik vraag mij af of ik dit zonder Tom Pidcock had gekund’

Cameron Mason verraste gisteren door op het EK veldrijden het zilver in de wacht te slepen. De Britt dankt zijn succes aan het parcours, maar ook aan oud-teamgenoot Tom Pidcock.

Cameron Mason werd gisteren verrassend tweede op het EK veldrijden. Sven Nys had de 23-jarige Brit al getipt voor de Koppenbergcross van afgelopen woensdag, waar hij uiteindelijk vierde werd. Maar in het Franse Pontchâteau wist Mason dus nog twee plekjes beter te doen.

Voor Mason was het niet alleen zijn eerste medaille op een internationaal elitekampioenschap, hij is hiermee ook de eerste niet-Belg of -Nederlander die op het podium staat van het Europees kampioenschap bij de mannen.

”Ik ben daar een beetje verrast over omdat de Britten erg sterk voor de dag komen momenteel met Tom Pidcock en anderen”, vertelt de jonge Britt aan Cyclingnews. ”Maar het is geweldig. Het voelt alsof mijn tijd eindelijk aangebroken is. Dit resultaat zat er al voor een paar jaar aan te komen. De mensen die mij kennen weten dat ik tot dit is staat ben. Ik ben heel blij dat ik het vandaag waar heb kunnen maken.”

Toen Mason als tweede over de streep rolde richtte hij zijn vinger naar de hemel. ”Deze zilveren medaille is voor mijn moeder en voor mijn opa, die afgelopen vrijdag helaas is overleden. Ik ben heel blij dat ik dit voor hem kan doen.”

Omstandigheden als spek naar de bek

In het interview na de finish legde Mason uit hoe deze cross perfect paste bij zijn kwaliteiten. ”Toen ik vrijdag het parcours zag dacht ik dat dit misschien wat te ‘punchy’ zou gaan zijn voor mij. Maar met elke bui meer die er kwam dacht ik, ja dit is goed voor mij.

Als het tempo in de cross iets lager ligt, van 25km/h naar 20km/h dat past een stuk beter bij me, dan worden de beklimmingen zittend in het zadel genomen en komt het meer op de pure power aan. Je kon zien hoe technisch het was door het slechte weer. Dit parcours was perfect voor de renners die de minste foutjes maakten.”

Tekst gaat verder onder de advertentie

Pidcock als rolmodel

Met deze medaille kunnen de Britten naast voormalig wereldkampioen Tom Pidcock nu ook rekenen op Mason. De twee zijn lang teamgenoten van elkaar geweest bij Trinity Racing. ”Ik heb mijn hele carrière tegen Tom op gekeken. Hij is een trendsetter. Het is erg belangrijk om zulke mensen uit eigen land te hebben om de sport een impuls te geven.”

“Ik vraag mij af of ik ook voor de medailles op dit niveau zou kunnen meespelen als Tom er niet was geweest. De jaren die ik met hem bij Trinity heb doorgebracht, heb ik enorm veel van geleerd. Nu begint zich dat uit te betalen. Ik kijk er naar uit om hem binnenkort weer te zien, het zal erg leuk zijn.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Thibau Nys na 19e plek: ‘Het gaat niet meer, er moet iets drastisch veranderen’

Het gaat van kwaad naar erger met Thibau Nys. In het begin van het...

18-jarig broertje Egan Bernal gaat koersen in Europa: ‘Egan is als een vader voor mij’

Ronald Bernal is klaar om de volgende stap in zijn carrière te zetten. De...

Eli Iserbyt pakt in wereldbekermanche Flamanville zesde zege van het seizoen

De Zwitser Kevin Kuhn dook als eerste het veld in en reed in de...

Meer zoals dit

Eli Iserbyt pakt in wereldbekermanche Flamanville zesde zege van het seizoen

De Zwitser Kevin Kuhn dook als eerste het veld in en reed in de...

Joris Nieuwenhuis toont topvorm andermaal en schrijft Superprestige Boom op zijn naam

In de eerste ronde zette Joris Nieuwenhuis al flink aan. Net achter hem: Cameron...

Fem van Empel verwijst Pieterse met speels gemak naar plek twee: ‘De focus was er helemaal niet’

In het begin leek het nochtans een duel te worden met Pieterse, die pas...