HomeZelf in het zadelFietsongeluk in het buitenland, wat nu?

Fietsongeluk in het buitenland, wat nu?

Een ongeluk/vallen op de fiets is natuurlijk nooit fijn, maar in het buitenland is het extra vervelend. We helpen je met tips.

Een ongeluk op de fiets zit in een klein hoekje. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar zeker ook in het buitenland. Als je tijdens een rondje wielrennen op de Europese wegen bij een ongeluk betrokken raakt, is dat aan alle kanten vervelend. Wat te doen bij letsel of schade? Bekijk onze tips.

Een tochtje op de fiets in een ander land is toch net even anders. Behalve dat niet alle Europese wegen even goed ingericht zijn op fietsers, moet je ook rekening houden met omstandigheden die we niet gewend zijn in Nederland.

Denk bijvoorbeeld aan scherpe haarspeldbochten, lokale verkeersregels of grote hoogteverschillen in de bergen. Het is vaak in een split-second gebeurd: een valpartij of aanrijding. Het ene ongeluk is het andere niet. Met een beetje geluk kom je er alleen met schade aan je fiets vanaf, maar je kunt ook meer pech hebben…  

Dit doe je bij een fietsongeluk binnen de EU 

Stap 1: Als je een fietsongeluk krijgt waar een andere partij bij betrokken is, is er een snelle basisregel: schakel de plaatselijke politie in (en natuurlijk een ambulance indien nodig). In heel Europa geldt 112 als alarmnummer. De tussenkomst van de politie is belangrijk voor de afwikkeling voor eventuele schade bij een van de partijen. Dat kun jijzelf betreffen, maar het is ook belangrijk als je de veroorzaker bent van het ongeluk. 

Stap 2: Heb je zelf letsel? Zorg dan dat je je zorgverzekering zo snel mogelijk op de hoogte brengt. Dat kan rechtstreeks bij de verzekering of via bijvoorbeeld de ANWB-Alarmcentrale.  

Stap 3: Vul een Europees schadeformulier in. Dit doe je samen met de betrokken partij. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit formulier voor motorvoertuigen ook te gebruiken als je een aanrijding maakt met de fiets. Verzamel daarbij zoveel mogelijk bewijs van de geleden schade, dus maak bijvoorbeeld foto’s met je telefoon.  

Ga goed verzekerd op pad

Het is een inkoppertje: ga niet op pad zonder dat je goed verzekerd bent.  

Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Een rondje langs je verzekeringen voordat je naar het buitenland vertrekt, is geen overbodige luxe. Is je dekking in elk land in orde en ben je verzekerd voor verschillende soorten schade? Vergelijk de verschillende pakketten en kies een verzekering die bij jouw situatie past”.  

  • Zorgverzekering 

De Nederlandse zorgverzekering vergoedt via de basisdekking medisch noodzakelijke zorgkosten. Het gaat hier alleen om zorg die niet kan wachten tot je weer terug bent in Nederland. Daar valt bijvoorbeeld vervoer per ambulance onder, maar ook operaties, ziekenhuisverblijf of medicijnen. Neem je verzekeringspas of een losse Europese Health Insurance Card (EHIC) mee als je op de fiets stapt.  

  • Aanvullende zorgverzekering 

Het is goed om te weten dat de basisverzekering zorg vergoedt op basis van het Nederlandse zorgtarief. Als de behandeling in het buitenland duurder is, dan betaal je het verschil zelf. Dat is in sommige landen het geval, bijvoorbeeld in Noorwegen. Voor deze kosten kun je je ook aanvullend verzekeren.   

  • Reisverzekering 

Een reisverzekering is belangrijk voor alle overige schade en kosten die niet onder de zorgverzekering vallen. Bijvoorbeeld eventuele schade aan je fiets, maar ook bijkomende geneeskundige kosten die de basisdekking van je zorgverzekering niet vergoedt.

Een reisverzekering is ook nuttig als je zogenaamde ‘gevaarlijke sporten’ beoefent, zoals abseilen, parachutespringen of bergbeklimmen. Het goede nieuws: wielrennen valt daar niet onder en wordt via de basisdekking van je zorgverzekering vergoed. 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Thibau Nys na 19e plek: ‘Het gaat niet meer, er moet iets drastisch veranderen’

Het gaat van kwaad naar erger met Thibau Nys. In het begin van het...

18-jarig broertje Egan Bernal gaat koersen in Europa: ‘Egan is als een vader voor mij’

Ronald Bernal is klaar om de volgende stap in zijn carrière te zetten. De...

Eli Iserbyt pakt in wereldbekermanche Flamanville zesde zege van het seizoen

De Zwitser Kevin Kuhn dook als eerste het veld in en reed in de...

Meer zoals dit

🎥 Een snelcursus stuurlint tapen: dit is de beste en handigste manier

Een stuurlint is niet het duurste onderdeel van je racefiets, maar het is ontegenzeggelijk...

5 Herkenbare momenten voor koukleumen op de fiets

Iedereens interne CV is nu eenmaal anders ingesteld. Onze redacteur is een koukleum en hij heeft wat punten op een rijtje gezet die hij in die hoedanigheid ervaart. De mensen die het op de fiets snel koud hebben, zullen onderstaande zeven punten dan ook zeker herkennen...

6 Best wel rare dingen die wij wielrenners normaal gedrag vinden

Rare jongens zijn wij eigenlijk als je alles hieronder in ogenschouw neemt...