HomeAchtergrondPello Bilbao over het begin van z'n profcarrière: 'Ik woonde nog in...

Pello Bilbao over het begin van z’n profcarrière: ‘Ik woonde nog in een studentenhuis, was een amateur die profkoersen reed’

Pello Bilbao is inmiddels een gelouterde prof, maar toen hij begon studeerde hij erbij en woonde hij nog op een studentenkamertje.

Pello Bilbao won afgelopen seizoen een rit in een voor hem heel dubbele Tour de France – de start was in z’n eigen streek, maar het overlijden van ploeggenoot Gino Mäder wierp tegelijkertijd een gitzwarte schaduw over wat voor hem een feestelijk begin door zijn Baskenland had moeten zijn.

Natuurmens

De renner van Bahrain Victorious won een etappe voor Mäder en zamelde daarbij ook geld in voor een goed doel dat de Zwitser een warm hart toedroeg: natuurbescherming. Dat doel koos hij niet alleen uit om Mäder te eren, maar ook omdat hij zelf veel om de natuur geeft.

“Tijdens mijn jeugd was de fiets bedoeld als vervoersmiddel voor in het weekend of tijdens vakanties. Niet om mee te racen, maar om door natuurgebieden te rijden. Dan gingen we op vakantie naar Portugal of het Franse deel van het Baskenland en namen we onze fietsen mee.”

Amateur die profkoersen reed

Het racen en de interesse in de wielersport kwam pas later. “Ik volgde in mijn jeugd enkel de Tour de France. Als kind was ik niet iemand die twee uur op de bank ging liggen om televisie te kijken. Pas toen ik op mijn vijftiende zelf ging koersen, begon ik het meer te kijken.”

In 2011 wordt hij prof en is hij ineens ploeggenoot van renners als Sánchez, Mikel Nieve en Igor Anton. Hij weet dan nog amper wat het leven van een prof inhoudt. “Ik was een amateur die profkoersen reed. Ik studeerde ernaast en mijn prioriteit lag helemaal niet bij de wielersport.”

“Ik won soms als belofte, maar was niet bezig met het worden van prof. Tegenwoordig werken jonge jongens al heel methodisch. Ze zoeken naar details, maar dat was voor mij onmogelijk op dat moment. Ik woonde nog in een studentenkamer en beleefde een mooie tijd met mijn huisgenoten.”

Tekst gaat verder onder de advertentie

Spaanse bewegingswetenschappen

Zijn ouders stonden erop dat Bilbao zijn studie zou afmaken. In het wielrennen heeft hij ook wat aan zijn studie, want de Bask studeerde af in de Spaanse variant van Bewegingswetenschappen.

“Mijn vader wilde dat ik door zou gaan met studeren en dat accepteerde de ploeg. Ik heb Science of Physical Education gestudeerd. Ik zou mijn eigen trainingsschema’s kunnen maken, maar ik heb toch meer vertrouwen in mijn trainer, haha. Door mijn studie heb ik meer kennis gekregen van mijn lichaam, maar pas in de praktijk heb ik écht geleerd wat nodig is om een goede wielrenner te zijn.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Thibau Nys na 19e plek: ‘Het gaat niet meer, er moet iets drastisch veranderen’

Het gaat van kwaad naar erger met Thibau Nys. In het begin van het...

18-jarig broertje Egan Bernal gaat koersen in Europa: ‘Egan is als een vader voor mij’

Ronald Bernal is klaar om de volgende stap in zijn carrière te zetten. De...

Eli Iserbyt pakt in wereldbekermanche Flamanville zesde zege van het seizoen

De Zwitser Kevin Kuhn dook als eerste het veld in en reed in de...

Meer zoals dit

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Wout van Aert ergert zich soms aan opdringerige fans: ‘Als ik met familie op restaurant ben durf ik ‘nee’ zeggen’

Een wereldster kan rekenen op enorm veel roem en faam en dat is niet...

Richard Plugge: ‘Lekke band Van Aert in Roubaix was geen pech’

Wout van Aert zag in het voorjaar een allereerste en felbegeerde zege in Parijs-Roubaix...