HomeAchtergrondMichel Wuyts looft keuze Van Aert om Giro te rijden: 'In de...

Michel Wuyts looft keuze Van Aert om Giro te rijden: ‘In de Tour rijdt hij zich te pletter’

Michel Wuyts verwacht veel van Wout van Aert in de Giro d'Italia en ziet een parkoers dat op zijn lijf geschreven is.

Alles wijst erop dat Wout van Aert volgend jaar voor het eerst in zijn carrière aan de start van de Giro d’Italia zal verschijnen. Zijn concrete programma is nog niet bekend, maar Van Aert verklapte zelf aan een Colombiaanse journalist dat de Ronde van Italië in 2024 zijn hoofddoel is.

In principe zal Van Aert als kopman uitgespeeld worden. Jonas Vingegaard gaat immers naar alle waarschijnlijkheid opzoek naar een derde opeenvolgende Tourzege. Of Van Aert voor ritwinst gaat of klassement wil rijden, is vooralsnog onduidelijk.

Een Girodeelname impliceert dat Van Aert zijn pijlen volgend jaar niet zal richten op de voorjaarsklassiekers, waar hij toch nog enkele rekeningen heeft open staan. Een Tourdeelname is eveneens uitgesloten. Elke wielerliefhebber heeft daar ongetwijfeld een mening over, maar wieleranalist Michel Wuyts staat alvast achter de keuze van Van Aert.

Vrijheid

“Gun Wout van Aert de Giro d’Italia”, zegt Wuyts in zijn column in Het Laatste Nieuws. “Geef hem de vrijheid, de zuurstof en de afwisseling die hij in het drukkende Tourpatroon mist. Moeten winnen, moeten aanvallen, moeten anticiperen, moeten dienen in nagenoeg alle ritten, weg daarmee. De perfectionist Van Aert rijdt zich in zo’n Tour te pletter en sprint er naar teveel frustraties.”

Van Aert reed zich afgelopen zomer in de Tour te pletter in dienst van Jonas Vingegaard. Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023

Wuyts hoopt dat Jumbo-Visma hem als kopman zal uitspelen. “Hij heeft daar namelijk recht op. De lossere sfeer in de Giro wordt een verademing. De adoratie van de tifosi zal hem deugd doen. In het land waarin hij de Strade Bianche en Milaan-San Remo won, kan hij oogsten zonder stress.”

Parijs 2024

De voorjaarsklassiekers en de Tour zullen dus moeten wijken voor ritwinst in de Giro en misschien zelfs één of meerdere dagen in de roze trui. Anderzijds zijn die drie weken door Italië wel dé ideale voorbereiding op de Olympische Spelen, waar Van Aert zowel in de wegrit als de tijdrit topfavoriet voor goud is.

“Van Aert wordt in Parijs een top-pion voor eremetaal in tijd- en wegrit”, zegt Wuyts daarover. “Dan is een hoogtestage naar de Spelen toe beter dan drie weken gemarteld te worden in de Tour.”

Crossprogramma

Vooraleer Van Aert drie weken lang zal afzien in Italië, duikt hij eerst nog het veld in. Komende winter rijdt hij minstens acht crossen. Mogelijks komende de wereldbekermanches in Zonhoven en Benidorm daar nog bij.

Volgens Wuyts is dat meer dan genoeg. “Vijf crossen volstonden. Tot 1 januari en basta. Tien keer een uur à bloc is immers nefast voor de gestage opbouw van volume.”

Parkoers op zijn maat

Over het parkoers hoeft Van Aert zich al zeker geen zorgen te maken. Er liggen meer dan genoeg kansen op ritwinst en het aantal hoogtemeters valt best wel mee in vergelijking met voorgaande jaren. “Zes sprintritten, zes heuvelritten, twee tijdritten. Van een prettiger speelterrein kan een allrounder niet dromen. En in de openingsetappe naar Turijn lonkt al het roze”, aldus Michel Wuyts.

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Thibau Nys na 19e plek: ‘Het gaat niet meer, er moet iets drastisch veranderen’

Het gaat van kwaad naar erger met Thibau Nys. In het begin van het...

18-jarig broertje Egan Bernal gaat koersen in Europa: ‘Egan is als een vader voor mij’

Ronald Bernal is klaar om de volgende stap in zijn carrière te zetten. De...

Eli Iserbyt pakt in wereldbekermanche Flamanville zesde zege van het seizoen

De Zwitser Kevin Kuhn dook als eerste het veld in en reed in de...

Meer zoals dit

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Wout van Aert ergert zich soms aan opdringerige fans: ‘Als ik met familie op restaurant ben durf ik ‘nee’ zeggen’

Een wereldster kan rekenen op enorm veel roem en faam en dat is niet...

Richard Plugge: ‘Lekke band Van Aert in Roubaix was geen pech’

Wout van Aert zag in het voorjaar een allereerste en felbegeerde zege in Parijs-Roubaix...