Het EPO-tijdperk ligt al even achter ons en de wielersport is anno 2023 cleaner dan ooit. Maar zolang de mens leeft, zullen altijd valsspelers blijven bestaan en zullen altijd nieuwe dopingmethodes ontdekt worden. De nieuwste vorm van bloeddoping is hemoglobine, een gespecialiseerd eiwit, van de zeepier.
Die zeepieren zijn beter bekend als zandwormen en worden door vissers vaak gebruikt als aas. De hemoglobine van de worm verhoogt het vermogen om zuurstof te transporteren en dat heeft een positief effect op het uithoudingsvermogen van een atleet.
In de Franse sportkrant L’équipe uit Wereld Anti-Dopingagentschap WADA haar bezorgdheden. Ze vreest dat die hemoglobine wel eens zou kunnen uitgroeien tot de nieuwste bloeddopingtechniek in het wielrennen.
Uiterst effectief
Volgens Arts Franck Zal, die de zuurstoftransporterende eigenschappen van de worm ontdekte, is het een zeer effectief middel van bloeddoping. De ‘superhemoglobine’ kan namelijk veertig keer meer zuurstof transporteren dan menselijke hemoglobine en in tegenstelling tot EPO, verhoogt het de hematocrietwaarde niet.
Verder kunnen dopingtesten het middel wel detecteren, maar na een paar uur is het niet meer op te sporen. Ook in het biologisch paspoort van een renner kan het gebruik ervan niet opgemerkt worden. De hemoglobine is compatibel met elke bloedgroep.
Verzoek van renner
Voorlopig zijn er nog geen atleten betrapt op het gebruik van hemoglobline van de zeepier. In 2020 zocht een renner wel contact met de arts die het ontdekte. Het zou gaan om ‘een bekende renner van een team dat in 2020 de Tour reed’.