Met deze 9 tips ga je niet sneller, maar wel veel comfortabeler fietsen!

Fietsen doen we allemaal voor ons plezier en dus besteed je beter wat meer aandacht aan comfort dan aan prestaties. Wij hebben tips! 

tips voor comfortabel fietsen

Of je nu de Tour wil winnen, elke zondagochtend je fietsvrienden uit het wiel wil knallen op een klimmetje of gewoon af en toe in je eentje op pad gaat, we fietsen allemaal in de eerste plaats voor ons plezier. En dat aspect durven velen wel eens uit het oog verliezen.

Zolang je geen ambitie hebt om ooit wereldkampioen te worden, hoe je je niet druk te maken om prestaties. De hoogste velgen, het lichtste kader, de beste afmontage en de duurste fiets gaan je misschien wel een klein beetje sneller doen fietsen, maar of je er ook meer plezier zal aan beleven is een andere vraag.

Integendeel, prestatiegerichtheid is vaak nadelig voor het comfort. En er zijn nogal wat ongemakken en kwaaltjes waar je als renner of renster mee te kampen kan krijgen. Denk maar aan zadel-, rug-, nek- en kniepijn of gewoon niet comfortabel op je fiets zitten. Omgekeerd kan meer comfort er net voor zorgen dat je sneller gaat rijden.

Daarom hebben we wat tips verzameld, voor beginners maar ook mensen die al langer fietsen zien misschien nog iets nuttigs langskomen. Kortom, tips voor wie zich niet druk maakt om prestaties en vooral zoveel mogelijk plezier uit zijn of haar fietstrainingen wil halen.

1) Zadel

Het voornaamste contactpunt van je lichaam met je fiets is het zadel. En iedereen die af en toe eens met de fiets rijdt heeft dat zeker al eens ondervonden. Zadelpijn is een vreselijk kwaaltje dat alle plezier uit je fietsritten kan halen.

Er bestaat niet één perfect zadel voor iedereen. Ga daarom zelf op zoek naar een zadel dat qua comfort voldoet aan jouw wensen. Een groter of zachter zadel betekent overigens niet automatisch dat het ook comfortabeler zitten is. De vorm van het zadel is veel belangrijker. In veel fietszaken kan je verschillende zadels uittesten voor je er ééntje koopt.

2) Fietsbroek

Op een perfect zadel kan je nog steeds vreselijke pijn aan het zitvlak ervaren. Een degelijke fietsbroek is immers minstens zo belangrijk is als het zadel. Als er één kledingstuk is waar je niet op mag besparen, dan is het wel een fietsbroek met een kwalitatieve zeem.

Die kunnen best wel prijzig zijn, maar die prijs is vrijwel recht evenredig met de kwaliteit ervan. Met een Assos of Castelli zit je gegarandeerd goed. Meerdere fietsbroeken? Koop ze allemaal van hetzelfde type. 

3) Stuur

Het stuur is een ander belangrijk contactpunt tussen lichaam en fiets. Je hebt ze in verschillende breedtes en soorten. Daarnaast kan je het stuur hoger en lager zetten. Met een lager stuur zit je meer gebogen en dus ook meer aerodynamisch op de fiets. Met een hoger stuur zit je meer rechtop en dat voelt een stuk comfortabeler.

Een verkeerd, te hoog of te laag stuur kan pijn in de nek, rug, armen en handen veroorzaken. Experimenteer zelf welk stuur het best bij jou past.

4) Positie plus bikefit

Je positie op de fiets heeft misschien wel de grootste invloed op het comfort. Je kan immers op heel wat manieren verkeerd op de fiets te zitten. Je zadel kan te hoog of te laag staan, een verkeerde hoek hebben, te ver of te dicht bij je stuur staan. Hetzelfde geldt voor je stuur. Verder kunnen je schoenplaatjes verkeerd afgesteld zijn, je kader kan te groot of te klein zijn...

Er zijn dus wel wat zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een fiets. Gelukkig kan je je laten bijstaan door een specialist. Een bikefitter meet jouw lichaam uit en kan op die manier jouw fiets perfect tot op de milimeter afstellen. In geval van pijnklachten kan je er ook terecht voor een klachtgerichte diagnostiek.

5) Geometrie

Er bestaan drie soorten racefietsen voor op de weg. De aero-fiets is gebouwd voor op het vlakke. De klimfiets is een stuk lichter en is gemaakt voor in de bergen. Tegenwoordig zijn er trouwens fietsmerken (zoals Specialized en Scott) die geen onderscheid meer maken en het beste van twee werelden combineren in één fiets.

De derde soort is vrij nieuw. Het gaat om een comfort-fiets die qua geometrie zo gebouwd is dat je er veel comfortabeler, meer relaxed op zit. De fiets is niet gebouwd voor competitie, maar om lange tijd comfortabel op de fiets te zitten. Dat is dan wel ten nadele van de prestaties. Je zit immer meer rechtop en dus minder aerodynamisch en de fietsen wegen ook wat meer. Canyon noemt die fiets bijvoorbeeld de Endurace - hij is wel snel, maar ook voor de lange duur. 

6) Banden

Bredere banden zijn niet alleen veiliger, maar ook comfortabeler (en soms zelfs sneller!) Ook met een lagere bandendruk is het fietsen veel aangenamer. Die lagere druk vangt oneffenheden op de baan, zoals slecht wegdek of kasseien, beter op.

Een brandbreedte van 28 mm is ideaal. Zelfs de profrenners hebben dat begrepen. Doorgaans kiezen ze op nat wegdek en op kasseien voor een breedte van 28 mm. Met banden van 23 mm wordt nog zelden gereden. In banden van 28mm hoeft ook veel minder bar. 6 a 6,5 is echt voldoende (afhankelijk van je gewicht, en achter iets meer dan voor). Ook dat zorgt voor veel meer comfort. 

7) Stuurlint

Op erg ruig terrein (kasseien, grind, slecht wegdek...) kunnen bredere banden en een lagere bandendruk de schokken niet voldoende opvangen. Dat zorgt voor een onprettig gevoel in de handen. Dubbel stuurlint en racehandschoenen kunnen dit probleem verhelpen.

8) MTB & Gravel

Geef je helemaal niets om prestaties, dan kan je ook gewoon met een veel comfortabelere gravelfiets op de weg rijden. Dat is eigenlijk een verbeterde versie van de comfort-racefiets. Een groot voordeel is dat je dan makkelijker een onverhard paadje kan inslaan of even het bos kan induiken.

En wie van maximaal comfort wil genieten, kan ook met de mountainbike op de weg rijden. Die banden zijn maar liefst 54 mm dik en op voorvork zit vering om de grootste obstakels op te vangen.

9) Winter- en regenkledij

Het begint nu weer wat op te warmen, maar in de winter kan je het op de fiets flink koud krijgen. Nog veel kouder dan tijdens het lopen. Onderkoeling door koude of regen is niet zo aangenaam en geeft dus wel degelijk onrechtstreeks een invloed op je comfort.

Investeer daarom in kwalitatieve kledij. Dat mag best wel wat kosten, want van de rommel die je op AliExpress vindt, ga je het niet warm krijgen. Een goed regenjack, of waterafstotende kleding is een must als jij niet terugdeinst voor fietsen in de regen. 

Zelf in het zadel
  • Foto: Unsplash/Coen van de Broek