UCI-voorzitter Lappartient wil kalender vanaf 2026 grondig hervormen, maar is geen fan van ONE Cycling

David Lappartient wil de kalender stevig door elkaar schudden, maar de Vlaamse klassiekers en de Tour zullen hun datums blijven behouden.

Tour de France 2023 - SafeR

Het wielrennen is een vrij behoudsgezinde sport. De grote koersen hebben een lange geschiedenis en hebben ook hun vaste plekje op de wielerkalender. De voorjaarsklassiekers vinden plaats van februari tot april. De Tour wordt verreden in juli en de regenboogtrui wordt uitgedeeld in september.

Vanaf 2026 zou die kalender er wel eens helemaal anders kunnen uitzien. David Lappartient heeft namelijk grootste plannen. De UCI-voorzitter vertelt in gesprek met Het Nieuwsblad dat hij de kalender tegen 2026 grondig wil hervormen. "Het is geen revolutie, wel een evolutie. En dan spreken we vooral over de topwedstrijden: de World Tour."

Overlap

Er zijn twee redenen waarom Lappartient de kalender door elkaar wil schudden. Eerst en vooral wil hij vermijden dat in de toekomst grote koersen elkaar overlappen, zoals bij Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico het geval is.

"De wedstrijd die naar uw krant is genoemd, is een goed voorbeeld. Op hetzelfde moment van de Omloop het Nieuwsblad vindt vandaag de UAE Tour plaats. Allebei wedstrijden van de UCI World Tour. Dat willen we straks zo veel mogelijk vermijden."

Klimaat

Een andere beweegreden is de klimaatverandering. Lappartient wil vermijden dat het peloton voortdurend van het ene naar het andere land of continent reist. En hij wil niet dat renners nog geconfronteerd worden met extreme hitte.

"Vandaag trekken we soms met het peloton naar een land als de temperaturen daar gigantisch oplopen. Is dat verstandig? Waarom die wedstrijd geen maand opschuiven?"

Tijdens de Tour flirt de temperatuur geregeld met de 40°C. Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023

"We moeten ook onze ecologische voetafdruk verkleinen. Nu zie ik het peloton soms van Europa naar een ander continent trekken, weer naar Europa terugkeren, om daarna opnieuw een ander continent op te zoeken. Of hoe slim is het om in Europa eerst in België te koersen, vervolgens in Spanje, weer in België, om dan naar Italië te trekken? We hebben beloofd onze ecologische voetafdruk tegen 2030 met de helft te reduceren."

'Slots'

De UCI-voorzitter wil werken met zogenaamde ‘slots’. "Periodes waarin je langere tijd in één regio koerst. Vergelijk het met wat jullie in België doen tijdens de voorjaarsklassiekers. Twee, drie weken lang zit het hele peloton in één regio. De meeste teams blijven zelfs in hetzelfde hotel, en van daaruit trekken ze naar de wedstrijden. Zo hoort het.”

Lappartient wil wel bepaalde tradities blijven respecteren. "Ik ben de eerste om in te zien dat de Tour de France altijd in juli zal worden gereden. Net zoals de klassiekers natuurlijk in de lente of de herfst zullen plaatsvinden. Of dat de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix altijd vlak na mekaar zullen worden gereden. Dat moet je respecteren."

ONE Cycling

Richard Plugge wil een stapje verder gaan. Of zeg maar meerdere grote stappen. Met zijn ietwat megalomane ONE Cycling-project wil de grote baas van Visma - Lease a Bike een revolutie in de wielersport teweegbrengen. Hij wil van het wielrennen naar eigen zeggen 'een soort formule 1 maken.'

Plugge droomt van een 'Super League' waarin de beste renners het in een beperkt aantal wedstrijden tegen elkaar opnamen. Dat moet van de renners celebrity's maken. "Op een fenomeen als Jake Paul komen gillende jonge fans af. Dat zien we niet bij Jonas Vingegaard of andere toprenners", vertelde hij onlangs.

Lappartient is niet meteen fan en begrijpt de opzet ook niet zo goed. "Wat bedoelen ze met 'de beste renners in de grootste wedstrijden?' Spreken we over de beste renners in een bepaald type wedstrijd, dan zeg ik ja. Of spreken we over de beste renners op de World Ranking? Dan geloof ik er niet in."

Vingegaard in Roubaix

"Vingegaard staat vandaag tweede op de World Ranking. En Parijs-Roubaix is een van de grootste wedstrijden. Dat zou dan betekenen dat we Vingegaard naar Parijs-Roubaix moeten sturen? Ik zie niet in hoe het wielrennen hier beter van wordt."

"Misschien ben ik fout, maar gaat er meer volk naar Parijs-Roubaix kijken als Vingegaard meedoet en op de eerste kasseistrook al twee minuten achterstand heeft? Waar zit de winst voor de sport? Je moet een renner niet dwingen wedstrijden te rijden waar hij geen zin in heeft."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023