Gianni Vermeersch kroont zich tot Belgisch kampioen gravel

De 31-jarige renner van Alpecin-Deceuninck was al eens wereldkampioen en mag nu ook een Belgische titel aan zijn palmares toevoegen.

Nieuws Jasper Vandecasteele

De Kempische bossen vormden woensdag het decor van het Belgisch kampioenschap gravel. De renners kregen een vlak parkoers van 153 kilometer met veel rechte stukken en weinig bochten voorgeschoteld. 75% van de route liep over onverharde paden.

Er stond heel wat bekend volk aan de start. Gianni Vermeersch was de grote favoriet. Daarnaast zakten (ex-)renners Jan Bakelants en Greg Van Avermaet, Dries Van Gestel en Lander Loockx af naar Turnhout. Bekende crossers die een gooi deden naar de Belgische titel waren Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Toon en Thijs Aerts.

Zelfs buitenlanders waren welkom, want Cameron Mason reed mee. De Brit kwam uiteraard niet in aanmerking voor het Belgische tricot. De opvallendste deelnemer was ex-voetballer Jelle Van Damme, die nog bij Anderlecht, Ajax en het Belgische nationale elftal speelde.

Dries Van Gestel (TotalEnergies) was in zijn sas en trok al vroeg in z'n ééntje ten aanval. Hij werd weer ingerekend. In de finale reed een elitegroepe met Vermeersch, Aerts, Thomas Joseph en Daan Soete weg. Greg Van Avermaet was aanvankelijk mee, maar de voormalige olympische kampioen kreeg af te rekenen met een lekke band.

De vier gingen in Turnhout sprinten om de zege. Gianni Vermeersch was de sterkste. In 2022 kroonde hij zichzelf tot de eerste wereldkampioen gravel. Het zilver is voor Daan Soete en het brons voor Thomas Joseph. Toon Aerts greep net naast een medaille en pechvogel Van Avermaet bolde als vijfde over de streep.

Bij de vrouwen kroonde de 24-jarige Alana Castrique (Cofidis) zich tot Belgisch kampioene. Julie Brouwers veroverde zilver en Kim Knaeps mag een bronzen medaille mee naar huis nemen.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht