'Ik wilde een vriend helpen': roze trui Pogacar mengt zich plots in de massasprint

De mannen van Lidl-Trek zullen vreemd opgekeken hebben toen ze plots de roze trui in hun treintje zagen rijden. 

De negende etappe in de Giro d'Italia draaide uit op een massasprint. Daar hoeven de klassementsmannen zich niet mee te moeien en dat deden ze ook niet. Met uitzondering van ééntje. Tadej Pogacar besloot om in de straten van Napels een indrukwekkende lead-out te doen voor ploegmakker Juan Sebastian Molano (die derde finishte).

Een klimmer die zich in de leiderstrui mengt in de sprint is vrij ongewoon. Het doet denken aan Mathieu van der Poel die drie jaar geleden in de gele trui zijn toenmalige ploegmakker Tim Merlier naar de zege piloteerde. Of Geraint Thomas die vorig jaar op de slotdag van de Giro zijn 'brother' Mark Cavendish (die voor een andere ploeg reed!) aan ritwinst hielp.

"Ik ben niet meteen een lead-out”, zei Pogacar na de finish aan Het Nieuwsblad. “Molano zorgde er al een hele dag voor dat ik goed vooraan gepositioneerd zat. Ik heb dan ook mijn best gedaan, ik probeer altijd te helpen waar ik kan, zeker in een zware finale als deze. Het is beter dat ik vooraan kan zitten en zo kon ik iets terugdoen voor een vriend, om hem aan een overwinning te helpen.”

'Geweldige ploegmaat'

Daar was Molano uiteraard dankbaar voor ."Tadej is een geweldige ploegmaat. Hij motiveerde mij de hele dag lang. Ik had het zwaar gehad tijdens de laatste beklimmingen, maar hij sprak me dan toe via de radio: ‘Kom op Sebas, goed gedaan’. Dat geeft je wat meer kracht.”

Morgen mag de Maglia Rosa eindelijk een dagje rusten. "Ik kijk ook heel erg uit naar die rustdag. Even heerlijk relaxen en niet te veel aan de koers denken. Daar ben ik echt wel aan toe, al zullen we zeker op de fiets zitten."

Bekijk het originele bericht