Giro | Rondjes in Rome! Alles wat je moet weten over etappe 21: Rome-Rome

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

Na het vertrek in het stadsdeel EUR dat zoals gezegd keizerlijke ambities moest uitstralen, rijden de renners naar de boulevard van kuststad Lido di Ostia. Daar komen ze op drie kilometer van de finish die aan de via dei Fori Imperiali dichtbij het Colosseum ligt. De keizerlijke fora benadrukken nog maar eens het verleden, maar nu van het verre verleden uit de keizertijden.

De renners maken een lus noordoostwaarts deels langs de Tiber. Ze keren terug vlakbij de piazza del Popolo, ja ook het volk kreeg zijn plein. Langs de Tiber en het Circo Massimo, alles is groot en groots in Rome, komen ze uit waar ze hun rondje waren begonnen. Drie kilometer en wat ronden verder sprinten

ze voor de winst. In 2018 won Sam Bennett er, vorig jaar Mark Cavendish. Op het eindpodium van Rome stond in 2009 Denis Menchov van de Nederlandse Rabobankploeg, in 2018 stond er Tom Dumoulin als tweede in het eindklassement en vorig jaar pronkte Primoz Roglic in Jumbo-Visma outfit.

Historie en omgeving

De Giro-organisatie geeft de indruk een vast einddecor te willen maken van de historische straten van de Italiaanse hoofdstad. Net als vorig jaar eindigt de Giro er met een stadscircuit na een heen en weertje naar de kust. Rome is na het minimaliseren van de pauselijke staat sinds 1871 de hoofdzetel van het land en van de regering.

De renners starten de slotetappe van de 107de Giro d’Italia in het zuidwesten van de hoofdstad in de moderne stadswijk EUR. De afkorting van Esposizione Universale Roma oftewel Wereldtentoonstelling Rome verwijst naar de in 1942 geplande happening die niet doorging na het uitbreken van de wereldoorlog. De wijk is bedacht door de toenmalige fascistische regering ter meerdere eer en glorie van henzelf.

Hoe dan ook is het stadsdeel EUR nu een elegante wijk met ruime wegen en moderne appartementsgebouwen maar ook met groen en een aangelegde plas met weide en fonteinwatervalletjes. Bij dat meer en het erbij gelegen sportpaleis starten de renners hun laatste opdracht dat na een groet aan zee leidt door het historisch centrum van de stad en zal eindigen in een sprint.

Profiel van de etappe

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Bekijk het originele bericht