📸 Giro 2024: Umbrailpas geschrapt, rit ingekort en start verplaatst wegens sneeuwval

Voor het tweede jaar op rij wordt het dak van de Giro geschrapt omdat er te veel sneeuw op de top ligt.

Nieuws Jasper Vandecasteele

Chaos bij de start van de 16e etappe in de Giro d'Italia. Op de Umbrailpas, die de eerder geschrapte Stelvio moest vervangen, was het namelijk flink aan het sneeuwen. Op de top (2498 boven de zeespiegel) zakte het kwik zelfs onder 0°C!

Organisator RSC zag aanvankelijk geen graten in die barre weersomstandigheden en wilde de renners om 11.20 uur in Livigno laten starten. De renners tekenden het wedstrijdblad, maar weigerden unaniem van start te gaan, omdat ze niet over de Umbrailpas wilden. Het peloton wilde het Extreme Weather Protocol inroepen om de klim te schrappen.

Uiteindelijk werd een compromis gesloten en daarin speelde CPA-voorzitter Adam Hansen een belangrijke rol. De renners haalden hun gram en hoeven de Umbrailpas niet te betwisten. De start werd verplaatst naar Spondigna en verschoven naar 14.25 uur. De gewijzigde etappe is 120 kilometer lang en finisht bergop op Val Gardena.

Pogacar sliep vannacht op 1900 meter hoogte en zag bij het ontwaken al sneeuw uit de lucht vallen. “En we moeten nog naar een hoogte van 2500 meter", zei de Sloveen deze ochtend. "Daar gaan we veel sneeuw krijgen. Maar het is vooral de lange afdaling die ons zorgen baart. Het is niet goed om vanop 2500 meter af te dalen, ik denk dat het gevaarlijk is voor de gezondheid.”

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht