Roglic, Evenepoel & Jorgenson: 5 conclusies na de Dauphiné

De Dauphiné 2024 staat in de boeken. Dit zijn vijf van de belangrijkste conclusies van de voorbereidingskoers op de Tour de France. 

Nieuws Tim Beck

Roglic werd minder

Wie Primoz Roglic vrijdag in de eerste bergetappe bezig zag, zag een potentiële uitdager van zelfs Tadej Pogacar in de Tour de France. Alleen werd de kopman van BORA-hansgrohe aanmerkelijk minder in de dagen die volgden. Het lijkt het euvel van de Roglic van nu: fris behoort hij tot de besten, maar met inspanningen in de benen wordt hij aanmerkelijk minder.

Evenepoel werd iets beter, maar heeft nog een groot gat te overbruggen

Remco Evenepoel kwam met een relatief goed gevoel uit de Dauphiné. Hij won op indrukwekkende wijze de tijdrit en zeker in de laatste bergetappe wist hij zich redelijk staande te houden. De Belg werd in tegenstelling tot Roglic wel iets beter. Iets beter, want Evenepoel heeft nog wel een flink gat te overbruggen wil hij écht meedoen om de zege in de Tour de France tegen Pogacar, en wellicht Vingegaard.

Jorgenson behoort tot de top 10 van de wereld

Matteo Jorgenson was bij Movistar Team al een goede renner, maar bij Team Visma | Lease a Bike heeft hij de stap naar de top definitief gezet. En dan echt naar de top van de top. Naar de tien beste renners ter wereld. Tegen Wieler Revue vertelde hij dat hij nog niet in zichzelf gelooft als klassementsrenner in grote rondes, maar de Amerikaan verbaasde zichzelf dit seizoen al vaker.

Oier Lazkano is een Wout van Aert-light

Derek Gee viel met zijn derde plaats op, maar in de schaduw van de Canadees was ook het presteren van Oier Lazkano opvallend. De Spaans kampioen speelde immers eerder dit jaar een prominente rol in het voorjaar. Lazkano trapt onwijze absolute wattages, waardoor hij met meer gewicht dan de anderen toch goed meekan bergop. Wat dat betreft is hij een soort Wout van Aert-light.

Waar zijn de Fransen?

Renners die niet presteerden: de Fransen Guillaume Martin en David Gaudu. Ze zijn de Franse hoop op een goed klassement in de Tour de France. Gaudu heeft al gezegd voor het podium te gaan in Frankrijk, maar zijn resultaat in de Dauphiné is niet bemoedigend. Hetzelfde geldt wat dat betreft voor Martin. Beiden zijn de laatste jaren niet beter geworden en zouden er goed aan doen hun heil eens ergens anders te zoeken.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht