🎥 Foei! Biniam Girmay gedeklasseerd na afsnijden Matthews bij tussensprint in etappe 15

Groenetruidrager Biniam Girmay werd gedeklasseerd door de wedstrijdjury na een foute manoeuvre bij de tussensprint. 

Nieuws Leon Janssen

Biniam Girmay was tot dusver niet alleen de snelste sprinter, maar ook de minst controversiële. Tot nu, want de man uit Eritrea ging in de fout bij de tussensprint van etappe vijftien.

In de hekken

De groenetruidrager sloop mee in de vroege vlucht in de zware Pyreneeënrit naar Plateau de Beille. Het doel was om vooruit te blijven tot de tussensprint, wat hem lukte. Girmay kwam als eerste over de streep, maar blokkeerde Michael Matthews in de sprint, waarna hij werd gedeklasseerd.

Girmay werd in gang geschoten door ploeggenoot en mede-Afrikaan Louis Meintjes, waarna de drievoudig ritwinnaar zijn sprint inzette. Daarbij maakte hij een zwieper van links naar rechts (voor hem), waarbij hij Matthews in de hekken reed.

Puntenklassement

Door zijn foutieve beweging werd Girmay teruggezet in de uitslag bij de tussensprint. Echter, omdat hij met Matthews en Meintjes een stukje voor de kopgroep uitreed, werd de groenetruidrager teruggezet van plek één naar plek drie.

Hiermee verdiende Girmay niet twintig, maar vijftien punten in het puntenklassement. Daarmee heeft hij nu 368 punten. Concurrent Jasper Philipsen staat op een puntentotaal van 277, waarmee het puntenklassement dus bijna binnen lijkt voor Girmay.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht