Tour | Laatste kans voor de sprinters! Alles wat je moet weten over etappe 16: Gruissan-Nîmes
Hieronder vind je alle informatie over de Tour-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.
Parkoers en wielergeschiedenis
Na de tweede rustdag vervolgt de Tour de France voor de derde week. Een week die redelijk eenvoudig start met een etappe tussen Gruissan en Nîmes. Een grotendeels vlakke rit en voor de sprinters de laatste kans deze ronde. De traditionele rit in Parijs is immers vervangen voor een individuele tijdrit naar Nice.
Toch houdt koersdirecteur Christian Prudhomme een slag om te arm. “De mistral kan in deze tijd van het jaar hevig waaien en zou de plannen van de sprintersploegen kunnen verstoren.”
Biniam Girmay kan welhaast zijn groene trui veilig stellen in deze etappe. Hij zal de tweede winnaar worden van de iets dinkerder groene trui. Vorig jaar veranderde die immers van kleur. Van felgroen naar donkerder groen. Dat had alles te maken met een verandering in de huisstijl van sponsor Skoda.
Daarbij speelt ook nog mee dat de trui heel vroeger ook al veel donkerder was. Dus eigenlijk is het terug naar vroeger. Girmay zal het vermoedelijk allemaal een zorg zijn, zolang hij straks maar in het groen op het podium staat in Nice.
Geschiedenis
In 2021 won Nils Politt de etappe naar Nîmes door in de slotfase weg te knallen van zijn medevluchters. Toen reed hij nog voor BORA-hansgrohe, maar inmiddels is hij onderdeel van UAE Team Emirates. De Duitser is een van de vijf renners van UAE die minstens één Touretappe wisten te winnen.
De anderen zijn Marc Hirschi, Rafal Majka, Tadej Pogacar en Adam Yates. Welke nog actieve profs, wier ploegen meedoen in 2024, mochten ook ooit van de (dag)overwinning proeven in de grootste koers ter wereld? Daar gaan we, het is een flink rijtje...
Søren Kragh Andersen, Jasper Philipsen, Mathieu van der Poel, Arnaud Démare, Mark Cavendish, Alexey Lutsenko, Pello Bilbao, Matej Mohoric, Wout Poels, Jai Hindley, Bob Jungels, Lennard Kämna, Daniel Felipe Martínez, Jordi Meeus, Primož Roglič, Simon Geschke, Ion Izagirre, Sam Bennett, Edvald Boasson Hagen, Felix Gall.
Victor Lafay, Ben O’Connor, Rui Costa, Rigoberto Urán, Omar Fraile, Michal Kwiatkowski, Tom Pidcock, Carlos Rodríguez, Geraint Thomas, Elia Viviani, Lilian Calmejane, Mike Teunissen, Patrick Konrad, Bauke Mollema, Mads Pedersen, Fernando Gaviria, Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Yves Lampaert, Tim Merlier.
Romain Bardet, Warren Barguil, John Degenkolb, Fabio Jakobsen, Caleb Ewan, Dylan Groenewegen, Michael Matthews, Simon Yates, Sepp Kuss, Christophe Laporte, Wout van Aert, Jonas Vingegaard, Simon Clarke, Chris Froome, Hugo Houle Dylan Teuns, Michael Woods, Thomas De Gendt, Alexis Vuillermoz, Magnus Cort en Alexander Kristoff.
Streek
De beelden van de finish in Nîmes zullen adembenemend zijn. De stad wordt niet voor niets het Rome van Frankrijk genoemd. Nîmes was namelijk de belangrijkste stad in het Romeinse Gallië en dat zie je vandaag de dag terug aan de gebouwen.
Het pronkstuk is zonder twijfel het amfitheater van Nîmes, dat ook wel door het leven gaat als een kleine kopie van het Colosseum. Verder is er nog de tempel La Maison Carré en de Tour Magne. Die laatste is een toren van de Romeinse verdedigingswal die rondom de stad gebouwd is.
Profiel van de etappe
TV
Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.
's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe. Vive le Vélo draait na het EK voetbal ook weer op volle toeren en is iedere avond (op een wisselend tijdstip, check de online tv-gids) te zien op VRT1. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...
- Cor Vos