Tour | Vandaag Van der Poel, Van Aert? Alles wat je moet weten over etappe 18: Gap-Barcelonnette
Hieronder vind je alle informatie over de Tour-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.
Parkoers en wielergeschiedenis
Ga voor deze etappe vast klaar zitten vanaf de start, want de kans is groot dat het halve peloton in de vlucht van de dag wil zitten. Dat heeft twee redenen: de kans dat de vluchters vooruit blijven is levensgroot en de stijgingspercentages van de klimmetjes blijven eerder rond de vijf procent hangen dan dat ze richting de tien schieten.
De vlucht van de dag zal desondanks geformeerd worden op de Col du Festre, waar de renners na 16,5 kilometer aan beginnen. Geen zware klim, maar wel een lange (13,8 kilometer aan 4,8 procent).
Vervolgens blijft het op en af gaan en wachten er meerdere gecategoriseerde klimmetjes, maar geen van deze klimmetjes stijgt gemiddeld boven de zes procent uit. De lastigste klim is de Côte des Costes van 2,6 kilometer aan zes procent. Die ligt bovendien ver van de finish.
De opeenvolging van de inspanningen zal er ongetwijfeld inhakken, maar ook zwaarder gebouwde renners als Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Stefan Küng zal deze dag een waterkansje zien op de dagzege. De laatste veertig kilometer zijn enigszins atypisch en lijkt vooral gemaakt voor iemand met een grote motor, en dus niet voor een springveer.
Geschiedenis
Vaak ontstaan in dit soort etappes grote groepen. Groepen die niet altijd even goed samenwerken. Let dan ook goed op het gedrag van de aanvallers in deze rit.
Kijk naar iemand als Rui Costa van EF Education-EasyPost. De Portugees, die goede herinneringen heeft aan startplaats Pau omdat hij daar in 2013 een etappe won, staat in het peloton te boek als een renner die nooit wil meewerken in een kopgroep. Als een renner die de samenwerking constant frustreert. Er zijn er ook die dat niet doen, maar wel constant beurtjes overslaan.
De koning daarin (helaas niet in de Tour): Bauke Mollema. Dat vertelde Tom Dumoulin vorig jaar tegen het AD. “Dan zit hij weer even aan zijn sokjes, dan zit hij weer achter in de groep, dan gaat hij weer een bidon vragen, dan heeft hij weer dit. Dan doet hij weer een minimaal beurtje, maar hij doet net genoeg dat je er eigenlijk ook weer niets van kunt zeggen. Het is echt een kunst. Hij heeft linkeballen tot kunst verheven, haha. Hij doet dat zo geraffineerd. Iedereen houdt hem in de gaten tijdens dit soort etappes.”
Streek
De finish van de rit ligt in Barcelonette. Een stadje dat vakantiegangers die de zuidelijke Alpen opzoeken misschien bekend in de oren zal klinken. Het is ook de geboorteplaats van Paul Reynaud, die in 1878 ter wereld kwam en een bekend politicus werd in Frankrijk.
Te beginnen doordat hij al in de jaren dertig inzag dat de opkomst van Nazi-Duitsland tot oorlog zou leiden. Hij was een van de weinige politici die door kolonel Charles de Gaulle overtuigd werd dat het Franse leger snel hervormd moest worden. In 1938 trad hij toe tot het kabinet en toen dat in 1940 aftrad, werd Reynaud vooruitgeschoven als Minister-President.
Hij was de Minister-President op het moment dat Frankrijk onder de voet werd gelopen door Duitse troepen. Op dat moment wilde hij samen met Groot-Brittannië doorvechten vanuit Noord-Afrika, maar dat stuitte op weerstand vanuit eigen land. Onder meer vicepremier Philippe Pétain was tegen.
Reynaud staakte de strijd en Pétain, die een wapenstilstand wilde en de omstreden politiek van collaboratie met Nazi-Duitsland voerde, kreeg de opdracht een nieuwe regering te vormen. Later in de oorlog werd Reynaud gevangengenomen en kwam hij in handen van Nazi-Duitsland. In 1945 werd hij bevrijd.
Profiel van de etappe
TV
Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.
's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe. Vive le Vélo draait na het EK voetbal ook weer op volle toeren en is iedere avond (op een wisselend tijdstip, check de online tv-gids) te zien op VRT1. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...
- Cor Vos