Hij hoefde hem niet, maar wint 'm toch! Tadej Pogacar pakt vijfde ritzege, Vingegaard weerstaat aanval Evenepoel

Tadej Pogacar heeft ook de voorlaatste rit gewonnen. Hij versloeg Jonas Vingegaard in de laatste 200 meter. 

Nieuws Tim Beck

Vroeg in de etappe ontstond een flinke kopgroep met onder anderen Richard Carapaz, Enric Mas, Romain Bardet en een zeer sterke Jasper Stuyven. Zij leken de zegen te krijgen van de groep met favorieten, maar op een bepaald moment besloot Soudal Quick-Step toch Jonas Vingegaard eens te testen.

Daardoor nam de voorsprong op de voorlaatste klim af van vier minuten tot twee minuten voor de zware slotklim: Col de la Couillole (15,8 kilometer aan 7,3 procent). In de kopgroep kwamen Carapaz en Mas als besten naar boven, maar door het werk van Hirt en daarna Mikel Landa waren ze allerminst zeker dat ze zouden strijden om de dagzege. Overigens had de Ecuadoriaan zich onderweg wel al verzekerd van de bolletjestrui.

In de groep met favorieten was het wachten op de aanval van Evenepoel, die door het werk van Landa nog enkel Vingegaard, Pogacar, Almeida en Jorgenson in zijn wiel had hangen. De Spanjaard wist de voorsprong van Carapaz en Mas te reduceren tot anderhalve minuut. Toen Evenepoel aanviel, zat Vingegaard meteen op het wiel en besloot de Belg zijn demarrage te staken.

Carapaz haakt af

Voor Almeida het teken om op kop te gaan rijden. Toch weer in dienst van Pogacar, wiens groepje op 5 kilometer van de meet nog een achterstand had van een minuut op Carapaz en Mas, die op hetzelfde moment besloot aan te vallen. Terwijl ze elkaar vooraan aan het afmatten waren, probeerde Evenepoel het nog een tweede keer. Zijn aanval werd echter overgenomen door Vingegaard, waarna Evenepoel de aansluiting verloor met de twee besten van de Tour.

De vraag was nog: zouden Vingegaard en Pogacar op tijd komen voor de dagzege? Dat was eigenlijk een zekerheid, want door het geweld in de achtervolgende groep lagen Pogacar en Vingegaard nog twintig seconden achter. Ze keerden uiteindelijk terug. Mas moest meteen lossen, maar Carapaz kon zijn treintje aanhaken.

Op 900 meter van de meet kon Carapaz het tempo van Vingegaard niet meer volgen. De grote vraag: zou Pogacar hem aan Vingegaard gunnen? Dat deed hij niet, waardoor hij ook een vijfde ritzege boekte.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht