Derde plaats die eindelijk voldoening geeft voor Van Aert: 'Het brons van de volle wielen, kon zo'n 17 watt winst opleveren'

Haalt Wout van Aert normaal zijn neus op voor een ereplaats, daar was hij met zijn bronzen medaille op de olympische tijdrit zeer tevreden. 

Nieuws Tim Beck

Dat had alles te maken met zijn verwachtingen vooraf. De renner van Team Visma | Lease a Bike plaatste zich vooraf namelijk tussen plek vijf en acht. Uiteindelijk werd hij derde met een voorsprong van slechts twee seconden op Joshua Tarling, die bovendien lek reed tijdens de beproeving tegen de klok.

Niet in de laatste plaats komt dat door de twee dichte wielen - zeer ongebruikelijk en zeer lastig om mee te rijden - waarmee Van Aert reed. Het heeft het verschil gemaakt tussen brons en niets. "Een idee van mijn trainer Mathieu Heijboer", vertelde Van Aert tegen Het Laatste Nieuws.

"Uit tests in de windtunnel bleek dat het zo’n zeventien watt winst kon opleveren. Als je weet dat het dragen van speciale sokken, schoenen en helmen vaak resulteert in één à twee watt verschil, dan is die meerwaarde van twee volle wielen enorm."

Hij mocht dan geen favoriet zijn, maar Van Aert zou Van Aert niet zijn om toch te dromen. "Door de Tour te rijden, had ik geen specifieke tijdrittraining in de benen. Ook al was ik diep vanbinnen ambitieus, een medaille was eigenlijk niet realistisch."

Grootser

De bronzen plak geeft hem meer voldoening dan zijn zilveren (op de wegrit) in Tokio van drie jaar geleden. "Dit brons komt als een verrassing en betekent veel na alle pech die ik de voorbije maanden heb meegemaakt. Als renner sta je er tijdens het seizoen zelden bij stil, maar ook voor ons zijn de Olympische Spelen het allerhoogste podium wat er bestaat. Dit is veel grootser dan alle andere koersen op de wielerkalender."

"Ik pak dit brons met amper twee seconden bonus. We kunnen dus gerust zeggen dat dit het brons van de volle wielen is en ook van mijn trainer Mathieu Heijboer, die met het idee op de proppen kwam."

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht