🎥 Pauline Ferrand-Prévot in tranen na gouden medaille: 'Ik heb hier jaren voor gewerkt, dit was mijn levensdoel'

De kersverse olympische kampioene heeft op epische wijze het mountainbiken vaarwel gezegd. 

MTB Jasper Vandecasteele

Pauline Ferrand-Prévot is de koningin van het mountainbiken. Na vijf wereldtitels, een Europese titel en een heleboel wereldbekerzeges, heeft ze zondag het allerhoogste bereikt waar een atleet kan van dromen: een olympische titel!

De Française overklaste de tegenstand en maakte er voor eigen volk, op een heuvel zo'n 40 kilometer van Parijs, een onewomanshow van. Het massaal aanwezig en uitzinnige Franse publiek schreeuwde haar naar goud.

Ferrand-Prévot bolde al huilend over de streep en ook tijdens de podiumceremonie hield ze het niet droog. Duizenden Fransen zongen luidkeels de Marseillaise mee. Bronzen medaille Jenny Rissveds moest haar op het podium zelfs kalmeren.

"Het is lastig om mijn gevoel te omschrijven", zei de kersverse Olympische kampioene na afloop aan Eurosport. "Ik heb me zo goed voorbereid op vandaag. Niet alleen de laatste maanden. Dit is het resultaat van vele jaren hard werken."

(Lees verder onder de beelden)

"Het is de vierde keer dat ik deelneem aan de Olympische Spelen en ik heb nog nooit goed gepresteerd. Vandaag viel alles op zijn plaats en pakte ik goud. Het was mijn levensdoel en ik heb gewonnen. Ik kan het amper geloven.”

Ferrand-Prévot bereidde zich de afgelopen maanden minutieus voor op haar grote droom. "De wedstrijden die ik dit jaar heb gereden waren een goede training. Vandaag heb gereden zoals tijdens de wereldbekermanches. Ik had geen stress, ik heb mijn eigen wedstrijd gereden. Bergop ging ik voluit, in de afdalingen deed ik het rustig aan om te proberen te herstellen."

Afscheid

Deze olympische titel zou overigens wel eens het laatste wapenfeit van Ferrand-Prévot kunnen zijn. Ze kondigde enkele maanden geleden haar afscheid van het mountainbiken aan en keert volgend jaar terug naar de weg. De concurrentie is alvast gewaarschuwd, want het multitalent werd al eens wereldkampioen op de weg.

MTB
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht