Patrick Lefevere bevestigt vertrek Alaphilippe: 'Hij had er nachten van wakker gelegen en was er weken ziek van geweest'

Julian Alaphilippe zal Soudal Quick-Step aan het einde van dit seizoen verlaten. 

Nieuws Tim Beck

Dat meldt ploegbaas Patrick Lefevere in Het Nieuwsblad. "Alaphilippe heeft me deze week zelf gebeld om te laten weten dat hij vertrekt. Hij had er nachten van wakker gelegen en was er weken ziek van geweest, maar hij heeft me meegedeeld dat hij de ploeg zal verlaten."

Liefst elf jaar reed Alaphilippe voor Soudal-Quick Step. Ze vierden in die periode grote successen. Alaphilippe werd twee keer wereldkampioen, al was dat natuurlijk namens de Franse ploeg. Verder won hij talloze Tour de France-etappe en kwam hij in 2019 zelfs dicht bij de eindzege. Uiteindelijk werd hij vijfde. Verder op zijn palmares: Strade Bianche, Milaan-Sanremo en meerdere keren de Waalse Pijl.

De laatste jaren was het huwelijk iets lastiger, omdat de Fransman niet meer naar zijn kunnen presteerde. Lefevere liet het niet na om hem publiekelijk op scherp te zetten. Juist dit jaar laat Alaphilippe weer glimpen van zijn klasse zien. Zo won hij eerder dit seizoen een etappe in de Giro d'Italia en speelde hij een rol in de finale van de olympische wegrit.

Cofidis

Het is geen enorme verrassing dat Alaphilippe vertrekt, want er zijn genoeg ploegen die om zijn handtekening strijden. WielerFlits ving op dat Q36.5 een flinke aanbieding had neergelegd om Alaphilippe binnen de hengelen. De Fransman weigerde echter in te gaan op dat bod.

Lefevere zei onlangs tegen journalist Daniel Benson dat hij vermoedt dat TotalEnergies of Tudor Pro Cycling ook grote aanbiedingen hebben neergelegd voor de diensten van Alaphilippe. "Ik zou begrijpen als hij voor het geld kiest. Maar mocht hij met zijn hart kiezen, dan denk ik dat hij bij ons gaat blijven", zei hij toen.

Een voordeel voor Lefevere: met het vrijgekomen budget kan hij de ploeg rondom Remco Evenepoel wél verder versterken. Maximilian Schachmann werd al gepresenteerd als nieuwe aanwinst. Al is de Duitser meer een type Alaphilippe.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht