Tour Femmes | Twee voor de prijs van één! Alles wat je moet weten over etappe 2 en 3: Dordrecht-Rotterdam en Rotterdam-Rotterdam

Hieronder vind je alle informatie over de Tour Femmes-etappes die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Tour Femmes Tim Beck

Parkoers

Het wordt een unieke dag. Althans, uniek voor deze eeuw, maar niet voor de vorige. Op deze dinsdag 13 augustus worden namelijk twee etappes verreden. Vroeger heel normaal, maar tegenwoordig niet meer.

De rensters beginnen met een rit van 67 kilometer tussen Dordrecht en Rotterdam. Marion Rousse: “De ochtend brengt deze korte maar intense etappe die onderhevig zal zijn aan de grillen van de wind en voortdurende richtingsveranderingen. Met uiteindelijk een finish op de laan De Boompjes, een brede laan met wolkenkrabbers.”

Daar hopen Wiebes en Kool wederom om de dagzege te strijden. Deze ochtendrit trekt van Dordrecht via onder meer Alblasserdam, Ridderkerk en Barendrecht richting Rotterdam. Via de wijken Zuidwijk en Lombardijen rijden de rensters richting de Kop van Zuid. Op die weg passeren ze onder meer het Stadion De Kuip van Feyenoord.

Voor de Erasmusbrug slaan de rensters af naar rechts, waar het via het Noordereiland naar de wijk Blaak rijdt. Dan passeren ze nog de bekende Kubus-woningen, die zijn ontworpen door architect Piet Blom, en even verderop ligt de finish.

Deel twee van de dag: korte tijdrit

Na de finish van de ochtendrit rijden de rensters in de middag een individuele tijdrit van 6,3 kilometer door Rotterdam. Kortom, het is voor wielerfans een ideale dag voor een uitstapje naar Rotterdam. Deze middag worden normaliter de eerste verschillen gemaakt. Zeker als de wind geen rol van betekenis heeft gespeeld de eerste twee etappes. Toch zal het verlies beperkt blijven voor de mindere tijdrijdsters onder de klassementsrensters. De 6,3 kilometer door Rotterdam is immers niet lang genoeg om grote gaten te slaan.

Rousse: “Deze korte en intense tijdrit is geschikt voor de sterkste rensters van het peloton. De enige twee lichte stijgingen op het parkoers betreffen de Erasmusbrug en Willemsbrug. Er ligt een aantal lastige bochten te wachten als de rensters langs het stadshuis en het Maritiem Museum rijden, maar over het algemeen rijden ze over grote boulevards en kan de winnares gemiddeld zeker vijftig kilometer per uur aantikken.” De finish is getrokken naast de Leuvehaven.

Profiel van de rit in lijn

Profiel van de tijdrit

TV

Je hebt voor de Tour de France Femmes de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. De aankomst van de rit in lijn is voorzien rond de klok van 11.35 uur. De tijdrit begint 15.10 uur om en de laatste rijdster komt binnen rond de klok van 17.50 uur.

's Avonds kun je voor het eerst ook kijken naar een Avondetappe over de Tour de France Femmes. Net als bij de mannentour reist de NOS mee met het peloton. De presentatie is niet in handen van Dione de Graaf, die na talkshow Studio Paris even vrijaf krijgt, maar Jeroen Stomphorst zal de host zijn.

Bekijk het originele bericht