🎥 Fenomenale Puck Pieterse verslaat Demi Vollering nipt en wint voor het eerst op de weg: 'Een droom die uitkomt'

De vierde etappe in de Tour de France Femmes is gewonnen door de 22-jarige Puck Pieterse van Fenix-Deceuninck. 

Tour Femmes Leon Janssen

Puck Pieterse heeft haar eerste profzege op de weg te pakken. En wat voor een! De 22-jarige renster van Fenix-Deceuninck won de vierde etappe in de Tour de France Femmes. Pieterse versloeg niemand minder dan Demi Vollering in een millimetersprint in Luik.

De vierde etappe startte in Valkenburg, waarna het Tourpeloton Nederland verliet via onder meer de Cauberg. De rensters kregen namelijk een klassiek-parkoers voorgeschoteld met eerst een deel van het parkoers van de Amstel Gold Race en vervolgens de finale van Luik-Bastenaken-Luik. Dat alles over een traject van ruim 122 kilometer.

De etappe draaide uit op een langzame slijtageslag. Onderweg gebeurde er niet veel, al werd er wel zeer hard gereden. Ook op La Redoute, toch een zware klim, werd er niet aangevallen. Het was daarom wachten op een krachtsexplosie op de laatste klim van de dag.

Roche-aux-Faucons

Op de Roche-aux-Faucons werd er dan ook met de krachten gesmeten. Nadat eerst olympisch kampioene Kirsten Faulkner aan de boom schudde, waren daarna Katarzyna Niewiadoma en (natuurlijk) Demi Vollering aan zet. De Poolse en de geletruidraagster trokken flink door op de steilste stroken van de Valkenrots.

Enkel Pauliena Rooijakkers en de indrukwekkend sterke Puck Pieterse (beide Fenix-Deceuninck) konden mee met de twee. Pieterse rondde als eerste de top van de Roche-aux-Faucons, waarna Vollering op het oplopende tweede deel van de Ardennen-klim een nieuwe versnelling plaatste. Die aanval was er teveel aan voor Rooijakkers, waarna er nog drie dames vooraan reden.

Zonder Rooijakkers werd er beter samengewerkt vooraan, waardoor de ritzege weg leek voor de achtervolgende groep. Daar maakte Riejanne Markus (Visma | LAB), toch een kanshebster voor het eindpodium, al geen deel meer van uit. Zij kende een mindere dag in de Ardennen, evenals ploeg- en landgenote Marianne Vos, die ook was gelost.

Millimetersprint

Niewiadoma, Vollering en Pieterse bleven goed ronddraaien in de afzink richting Luik. De drie behielden een voorsprong van een halve minuut tot aan de laatste kilometer, waarna de strijd om de ritzege in een sprintje werd beslecht.

Niewiadoma plaatste op zevenhonderd meter van de streep een verrassingsaanval, waarna Vollering zich geroepen voelde om het gat te dichten. De leidster van het algemeen klassement dichtte het gat op de Poolse met Pieterse in het wiel.

De jonge renster van Fenix werd zo in een zetel naar de streep gebracht. Ze zette haar sprint dan ook in met de intentie om te winnen, maar Vollering bleek ook nog flink wat buskruit in de benen te hebben. Daar waar Pieterse op weg leek naar de overwinning, kwam de gele trui er plots nog naast in de laatste meters en werd het een millimetersprint. Na een paar minuten wachten kwam dan toch het verlossende woord en werd Puck Pieterse uitgeroepen tot winnares.

Uitslag

Omdat Pieterse als eerste bovenkwam op de Roche-aux-Faucons, pakt ze niet alleen de ritzege, maar ook de leiding in het bergklassement. Ook is ze beste jongere, dus heeft ze niet alleen de bollen, maar ook het wit in het bezit.

Vollering deed uiteraard ook goede zaken. Ze smeerde Niewiadoma een handvol seconden aan in de sprint, terwijl de achtervolgende groep (vol klassementsrensters) dertig seconden verloor. Vollering staat nu dus al stevig aan de leiding. De kopvrouw van SDWorx ziet Pieterse nu als eerste achtervolger in het klassement op 22 seconden. Niewiadoma staat derde op ruim een halve minuut.

'Ongeloofelijk'

Voor Puck Pieterse betekende het haar allereerste profzege op de weg. De 22-renster uit Amersfoort was op de Spelen nog ontroostbaar nadat haar olympische MTB-droom uiteenspatte. Nu glunderde ze weer. "Dit is ongelofelijk", reageerde ze na haar overwinning in het flashinterview.

"Ik heb super goede benen", ging ze verder. "Op de eerste dag had ik al goede benen en op de tweede dag ook. Vandaag voelde ik mijn benen niet eens. Om hier te winnen, en dan nog wel in een sprint tegen Demi (Vollering, red), dat is een droom die uitkomt."

In de finale las Pieterse vakkundig de koers. "Ik wist dat zij (Vollering en Niewiadoma) voor het klassement reden", zei ze. "Ik was hier alleen voor de etappe, dus ik kon een beetje pokeren. Ik hield mijn pokerface aan en hoopte op mijn sprint."

Uiteindelijk lukte het Pieterse ook om in de sprint te winnen, al was het zeer nipt. "Ik ging wat te vroeg aan, want ik wist niet waar de finish was", lachte het multitalent.

Bekijk het originele bericht