Demi Vollering benadrukt belang van buiten zijn: 'Zat in een vriendengroep met boefjes, van wie sommigen rookten, maar mij gaf sport een uitweg'

Demi Vollering wil een van de beste wielrensters ooit worden, maar haar ambities reiken verder dan dat. 

Nieuws Tim Beck

Ze wil mensen - en met name kinderen - inspireren om te blijven buitenspelen, sporten en bewegen, want ze verafschuwt beeldschermen of games, zo vertelt ze in gesprek met Procycling. Net zoals Vollering zelf na haar schooluren altijd in de weer was tijdens haar jeugd.

"Dan sprong ik in mijn oude kloffie, trok mijn kaplaarzen aan en ging hutten bouwen of slootje springen in de polder. Als kind had ik al sterk de drang om ergens in uit te blinken, maar ik hield niet van school. Daar had ik het best lastig. Ik zat in een vriendengroep met best wat boefjes, van wie sommigen rookten. Toch liet ik me daar nooit in meevoeren, ik heb altijd mijn eigen pad bewandeld."

Het pad van sporten en bewegen. "Sport was toen al heel belangrijk voor me. Tijdens het sporten voelde ik me op mijn plek. Had ik in die periode van mijn leven die uitweg niet gehad, dan zou ik meer hebben geworsteld. Al geloof ik ook dat ik dan wel iets anders had gevonden waar ik volledig voor was gegaan."

Zwart gat

Ze vindt het jammer om te zien hoe beeldschermpjes het leven van kinderen kan bepalen. "In deze technologische tijden is het voor kinderen zo aantrekkelijk om zich te laten afleiden door telefoons en games. Ze worden er door opgeslokt. Uit school gaan ze voor een beeldscherm zitten en voor ze het weten is de dag voorbij. Dat is enorm zonde."

"Als kind sta je aan het begin van je leven en weet je nog helemaal niet wie je bent en wat je wilt worden. Het is juist de fase waarin je jezelf moet ontwikkelen en ontdekken. Ik maak me daar best zorgen om."

Wie sport of veel buiten is, komt op een heel ander pad terecht, aldus Vollering. "Je leert kennen waar je goed of handig in bent. Of je wordt ergens beter in omdat je het elke week traint. Plof je thuis op de bank neer en ga je naar een schermpje staren, dan mis je dat allemaal. Je hoort steeds vaker dat tieners niet weten wat ze willen met hun leven. Ja, rijk worden. Maar wat is dat nou?"

"Sommigen vallen in een gat als ze klaar zijn met school of krijgen met mentale problemen te maken. Dat komt deels omdat ze te weinig naar buiten zijn gegaan en niet hebben leren dromen. Daar begint het allemaal mee. Ben je erachter wat je wil doen of behalen, dan kun je jezelf daarin verliezen en er hopelijk gelukkig van worden. Dat is volgens mij het doel in het leven."

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht