'Je verspreidt fake news': UCI-voorzitter Lappartient haalt fel uit naar Richard Plugge

De baas van de UCI en de baas van Visma | Lease a Bike hebben het op X met elkaar aan de stok gekregen.

Nieuws Jasper Vandecasteele

De Ronde van Polen krijgt dezer dagen veel aandacht. In de eerste plaats omdat Thibau Nys er een vervolg breit aan zijn fenomenale seizoen op de weg. Anderzijds omdat de UCI in Polen experimenteert met koersen zonder radiocommunicatie.

De Internationale Wielerunie kondigde midden juni aan dat ze verschillende maatregelen wil nemen om de veiligheid in het peloton te verhogen. Eén van die maatregelen is het afschaffen van de oortjes. De Ronde van Polen dient als experiment. Slechts twee renners per team mogen radiocommunicatie dragen.

Chaos

De test lijkt niet echt geslaagd. Zo gingen twee vroege vluchters onderuit. De info werd via de wedstrijdradio doorgegeven aan de twee renners per team met radiocommunicatie, maar die konden onmogelijk op tijd al hun ploegmakkers op de hoogte brengen van de val.

Daarnaast bleek het ook moeilijker om gevallen renners of renners met materiaalpech te hepen als ze geen oortjes dragen. Tot slot waren bijna alle renners tegen de afschaffing van radiocommunicatie.

Richard Plugge is alvast niet te spreken over het experiment en uitte via X felle kritiek op die 'veiligheidsmaatregel'. "Zonder oortjes was het echt chaos vandaag”, zei de Nederlandse CEO van Visma - Lease a Bike. “Ze kunnen hier niet mee verdergaan. Het verandert de koers in een complete farce.”

'Fake news'

Die kritiek is bij de UCI duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Voorzitter David Lappartient reageerde fel op de uitlatingen van Richard Plugge. "Dag Richard, ik heb je betrapt op het verspreiden van fake news!", schreef de Fransman.

"De val in Polen heeft niets te maken met de afwezigheid van radio’s en dat weet jij. Er werd volgens de gebruikelijke standaarden gezorgd voor de renners, bij de UCI gaat hun veiligheid altijd voorop. Jij wil de radio gewoon behouden om instructies te geven, niet voor de veiligheid. Neem er dan ook verantwoordelijkheid voor! Laat ons samen blijven werken.”

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht