Primoz Roglic heeft nog steeds hinder van gebroken ruggenwervel: 'Maar heb mijn trainingsprogramma af kunnen werken'

Primoz Roglic gaat in de aankomende Vuelta a España voor zijn vierde eindwinst. 

Vuelta a España Tim Beck

Hoe zijn vorm is, is op dit moment nog lastig te zeggen. In gesprek met Het Laatste Nieuws zegt hij dat hij nog steeds niet helemaal is hersteld na zijn opgave in de Tour de France, waar hij na een valpartij moest uitstappen. Hij brak een ruggenwervel, maar raakte desondanks tijdig klaar voor de Spaanse ronde.

Het is niet voor het eerst dat de Sloveen uitviel in de Tour de France. "Misschien komt het omdat je als renner altijd de beste plek in het peloton zoekt. Dat is dan de plek waar iedereen wil zitten. Vallen maakt deel uit van het moderne wielrennen. En er is geen manier om het te vermijden."

Het zijn typische Roglic-antwoorden. "Of je moet helemaal achteraan in het peloton gaan rijden, en daar gebeuren ook dingen. Dus denk ik: ik zoek de beste plek en probeer me gewoon te amuseren."

Eindwinst

Voor een renner als Roglic is eindwinst altijd het doel, maar zelf houdt de kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe een slag om de arm. "Ik moet het zien. Nu ben ik hier, maar ik weet niet hoe ver ik sta en hoe we straks deze Vuelta moeten aanpakken om te winnen."

De rug vormt nog steeds een obstakel. "Ik kan niet zeggen dat hij helemaal is hersteld. Daar is meer tijd voor nodig, op het einde van de Vuelta zou alles weer in orde moeten zijn. Dat is over drie weken. Daar kijk ik naar uit", lacht hij. "Je kunt een breuk niet sneller laten genezen. De genezing vertraagt ook niet door training of zoals nu, wanneer ik weer ga koersen."

"Elke dag gaat het een beetje beter. Het is niet iets wat ik de hele tijd voel. Ik was altijd in staat om mijn trainingsprogramma af te werken. Dat is ook waarom ik nu hier ben. Koersen heb ik niet meer gedaan sinds mijn val in de Tour. Af te wachten is nu hoe mijn lichaam reageert. Ik ben optimistisch. Elke dag die ik doorkom is een dag gewonnen."

Bekijk het originele bericht