Mathieu van der Poel maakt indruk met sprint in Ronde van Luxemburg: 'Het neemt de druk wat weg'

Mathieu van der Poel zegevierde met een indrukwekkende sprint in de eerste etappe van de Ronde van Luxemburg. 

Nieuws Tim Beck

In de slotfase lag een steil klimmetje, maar daarop gebeurde weinig. Bart Lemmen viel weliswaar aan, maar kreeg niet de ruimte. Opvallend aanwezig in die fase: Mathieu van der Poel. De wereldkampioen was niet weg te slaan bij de eerste vijf van het peloton.

Ook na dat klimmetje bleef hij vooraan koersen. Eerst Quinn Simmons en vervolgens Wilco Kelderman legden het tempo hoog in aanloop naar de finish, die getrokken was op een klein explosief klimmetje. Daarin kon niemand ook maar in de buurt blijven van Van der Poel, die voor het eerst sinds Parijs-Roubaix wist te winnen.

"Ik heb erg genoten van vandaag", vertelde Van der Poel na afloop. "Het was een heel mooie rit. Ik kijk uit naar de rest van de ronde. Het is een tijdje geleden dat ik in Luxemburg ben geweest. De komende etappes lijken ook erg lastig, maar daar geniet ik van. Ik ben heel blij met deze ritzege."

Ploegmaten

Het was niet alleen maar positief nieuws voor Alpecin-Deceuninck in Luxemburg, want Søren Kragh Andersen en Jimmy Janssens startten vandaag niet, terwijl talent Emiel Verstrynge moest opgeven. Van der Poel heeft enkel nog Silvan Dillier en Jente Michels als ploegmaten. Het zal dus lastig worden om zijn trui te verdedigen.

"Ritzeges zijn belangrijk. We hebben al wat ploeggenoten verloren door ziekte. We zijn nog maar met drie renners over. Daarom zal het heel lastig zijn om de koers te controleren. Ik kwam hier om een rit te winnen. Dat is meteen gelukt, dus dat is heel fijn. Het neemt de druk wat weg voor wat nog komt."

Morgen wacht een etappe met wederom een klimmetje op het einde. Op zo'n vier kilometer van het einde wacht een passage van 0,9 kilometer aan 7,4 procent. Gaat Van der Poel daar aanvallen? Het is ook een rit die Mads Pedersen ongetwijfeld heeft omcirkeld in zijn agenda.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht