Mauri Vansevenant slaat dubbelslag in Ronde van Luxemburg, Mathieu van der Poel eindigt derde

Mauri Vansevenant heeft op prachtige wijze een ritzege geboekt in de Ronde van Luxemburg. Hij rijdt Mathieu van der Poel bovendien uit de leiderstrui.

Nieuws Tim Beck

De belangrijkste etappe voor het algemeen klassement stond op het programma in Luxemburg. Vooral de slotfase was zeer lastig met een heleboel hoogtemeters. Kon Mathieu van der Poel zich handhaven in de top van het algemeen klassement? Dat was geen sinecure, want hij had met Silvan Dillier en Jente Michels slechts twee renners tot zijn beschikking. Hij moest dus gokken.

In de finale kwamen Mauri Vansevenant en Davide Formolo op kop te liggen met achter hen onder andere een actieve Bart Lemmen. Op een stuk van 1,4 kilometer aan 8,3 procent, het lastigste deel van de etappe, reed David Gaudu weg bij de groep met favorieten, waar UAE Team Emirates even daarvoor de kop had genomen.

Vansevenant en Formolo hadden namelijk een gat bijeen gereden van een kleine minuut, en dat bij het ingaan van de slotronde. Na dat klimmetje van 1,4 kilometer lagen er nog twee klimmetjes te wachten voor de renners. Zou daar nog iets gaan gebeuren? De 0,9 kilometer aan 9,9 procent nodigde in elk geval wél uit om te demarreren.

Van der Poel volgt Hirschi

Vanuit de groep met favorieten was er op het steilste klimmetje de lang verwachte aanval van UAE Team Emirates, dat Hirschi vooruit stuurde. In het wiel: Van der Poel. Zij reden naar Lemmen, Gaudu en Nicolas Prodhomme toe, maar ondertussen lagen de twee koplopers nog redelijk ver voor en zouden zij het gaan uitmaken om de dagwinst.

Op het laatste klimmetje ging Vansevenant aan en die aanval was er te veel aan voor Formolo. De Belg ging zodoende op weg naar een prachtige en zeer verdiende ritzege, maar wat daarachter gebeurde, was ook interessant. Hirschi wist Van der Poel namelijk te lossen op het laatste klimmetje

De leider wist vervolgens op een iets minder steil stuk toch weer terug te keren. Hij was niet de enige, want een redelijk grote groep maakte de aansluiting. In de sprint om de derde plek - Formolo finishte tweede - was Van der Poel net iets sneller dan Hirschi.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht