Frans fenomeen Paul Seixas verovert wereldtitel tijdrijden bij de junioren: 'Na de finish direct door dat er iets bijzonders aan de hand was'

Het nieuwe Franse fenomeen Paul Seixas (17) heeft is wereldkampioen tijdrijden bij de junioren gewonnen. 

Nieuws Leon Janssen

De topfavoriet was hij niet, maar Paul Seixas heeft wel degelijk het goud veroverd op het WK tijdrijden voor junioren. Het 17-jarige megatalent uit Frankrijk was in Zürich de snelste op het 25 kilometer lange parkoers. Het zilver en brons ging naar België: Jasper Schoofs werd tweede, Matisse Van Kerckhove derde.

Perfect ingedeeld

Seixas had zijn tijdrit verreweg het beste ingedeeld. De Fransman had uiteindelijk op het tweede en derde tussenpunt de vierde tijd, maar was in het laatste deel duidelijk het snelst.

De eindtijd van Seixas was uiteindelijk 28'08"43. Daarmee had hij het vlakke traject afgelegd in gemiddeld 53,091 km/h. Schoofs had ruim zes seconden meer nodig om de finish te bereiken en was daarmee een kleine seconde sneller dan Van Kerckhove.

Finlay Tarling gold vooraf als een van de grote favorieten. Het jongere broertje van Joshua Tarling viel echter tegen en werd pas 24e. Ook Nederlander Michiel Mouris deed niet mee om de prijzen. De Europees kampioen eindigde op de 15e plek, op meer dan een minuut van de winnaar.

Volgend jaar naar de WorldTour

Paul Seixas geldt al een tijd lang als een van de grootste talenten bij de junioren. De Fransman, die morgen 18 wordt, stak er dit jaar al meerdere keren ver bovenuit in zijn categorie. Vooral wanneer het bergop gaat komt Seixas bovendrijven. Zo won hij dit jaar Luik-Bastenaken-Luik voor junioren.

Decathlon Ag2r-La Mondiale zag ook dat de jonge Fransman ontembaar was bij zijn categorie. De Franse ploeg laat Seixas volgend seizoen dan ook promoveren. Niet van de U19-ploeg naar de beloftenploeg van, maar direct naar de profploeg. Daarmee komt Seixas komend seizoen, op 18-jarige leeftijd, dus al uit in de WorldTour.

Lees ook: WK 2024 | Dit is het volledige programma van de wereldkampioenschappen wielrennen in Zürich

F*cking insane

Seixas, die op dit WK vooral mikt op het goud in de wegrit, had de wereldtitel in de tijdrit niet aan zien komen. "Ik was hier zonder dat ik wist waar ik mijn pijlen op moest richten", zei hij in het Engels voor de camera's na zijn overwinning.

"Ik wilde de beste tijdrit van mijn leven rijden, maar wereldkampioen is iets waar ik niet eens over durfde te dromen. Het is fucking insane. Toch wel een beetje een droom die uitkomt en vooral een hele grote verrassing", zei de Fransman, wiens ouders live aanwezig waren.

Vooral de manier waarop Seixas zijn rit tegen de klok indeelde was indrukwekkend. "Na vijf kilometer was ik al aan het afzien. Toen dacht ik nog: dit duurt nog heel lang en wordt nog heel zwaar. In de finale ging het gek genoeg super goed en na de finish had ik meteen door dat er iets bijzonders aan de hand was."

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht