Bijna 5.500 hoogtemeters! Dit is het loodzware parkoers van het het eerste Afrikaanse WK volgend jaar in Rwanda

Het superzware parkoers van de weg- en tijdritten van het WK in Rwanda van volgend jaar zijn bekendgemaakt. 

Nieuws Leon Janssen

Het WK in Zürich zwaar? Volgend jaar in Rwanda is het nog veel zwaarder! Organisatoren ASO en Golazo hebben de details van de weg- en tijdritten van het eerste WK of Afrikaanse bodem bekendgemaakt. De mannen wacht een monsterlijk parkoers met bijna 5.500 hoogtemeters.

Bijzondere finish

Het WK in Rwanda wordt verreden in hoofdstad Kigali. De organisatoren hebben daar een buitengewoon lastig rondje uitgetekend. Op het lokale parkoers van 15,1 kilometer liggen twee korte, maar steile beklimmingen. Allereerst de listige Côte de Kigali Golf (800 meter aan 8,1 procent) en vervolgens de kasseienklim Côte de Kimihurura (1,3 kilometer aan 6,3 procent).

De top van de Kimihurura ligt vlak voor de finish. Eenmaal op de op van het kasseienheuveltje gaat het valsplat omhoog richting de aankomst. Een bijzondere finish dus.

De mannen beginnen en eindigen hun wegrit op de lokale lus in de hoofdstad van Rwanda. Echter, halverwege maken zij een uitstapje naar een extra lus met daarin de zwaarste klim van de dag: de Mont Kigali. Dit is een 5,9 kilometer lange klim aan 5,6 procent gemiddeld.

Alles bij elkaar opgeteld krijgen de heren een parkoers van 267,5 kilometer voorgeschoteld en moeten zij in totaal 5.475 hoogtemeters overwinnen. Schrikbarende cijfers, als u het ons vraagt. Ter vergelijking: de wegrit in Zürich bedraagt ruim 1.000 hoogtemeters minder.

Vrouwen en tijdritten

De lus met de Mont Kigali wordt niet opgenomen in het parkoers van de vrouwenwegrit. Zij blijven in Kigali, waar zij elf rondes afleggen. Hun WK is daarmee 164,6 lang en kent 3.350 hoogtemeters.

Ook in de tijdritten krijgen de renners een zeer lastig parkoers voorgeschoteld. De rit tegen de klok bij de mannen is 40,6 kilometer lang en kent in totaal 680 hoogtemeters. De tijdrijders moeten de klimmetjes uit het wegrit-circuit overwinnen, maar ook de langere Côte Nyanza tweemaal (van twee verschillende kanten) beklimmen. De tijdrit van de vrouwen is iets korter. Zij moeten 31,2 kilometer afleggen en 460 hoogtemeters overbruggen.

Lees ook: Een WK wielrennen in Qatar? Dan zéker ook een WK in Rwanda | Wieler Revue

Het WK wielrennen in Rwanda vindt plaats tussen 21 en 28 september 2025. De wegrit van de mannen is op zondag 28 september het laatste evenement. Het is de eerse keer dat een wereldkampioenschap op het Afrikaanse continent wordt gehouden. Ook nieuw is de wegwedstrijd voor beloften-vrouwen, die in Rwanda voor het eerst georganiseerd wordt.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht