Pogacar, Evenepoel of toch Van der Poel? Dit zijn onze favorieten en kanshebbers voor de wegrit op het WK!
Zondag staat het WK bij de mannen op het programma. Tadej Pogacar lijkt op voorhand de topfavoriet. Wie gaan het hem lastig maken?
Dat Tadej Pogacar de gedoodverfde favoriet voor het WK is, is meer dan logisch. De Sloveense kannibaal won dit jaar alles wat hij wilde winnen en mikt nu op het wereldkampioenschap. Maar er zomaar vanuit gaan dat hij wel eventjes wint is toch wat teveel van het goede.
Met een sterke Remco Evenepoel staat er namelijk een ijzersterke concurrent op de startlijst. Eentje die hij dit seizoen nog niet tegenkwam in een klassieker. Beide coureurs wonnen al twee keer Luik-Bastenaken-Luik, maar versloegen elkaar gek genoeg nog nooit in die wedstrijd. Nu lijkt het eindelijk op een clash tussen de twee aan te komen, al moet ook Mathieu van der Poel moet - gezien zijn vorm - zijn mannetje kunnen staan in Zürich. We nemen deze favorieten en een paar andere toppers stuk voor stuk door.
Tadej Pogacar
Allereerst dus Tadej Pogacar. Hij krijgt het beste WK-parkoers tot nu toe in zijn carrière voorgeschoteld. Niet gek dus dat hij dit najaar alles op alles zet om wereldkampioen te worden. De kopman van Slovenië liet in de GP Montréal zien opnieuw in topvorm te zijn.
Pogacar won de Canadese klassieker door in de voorlaatste ronde op de langste beklimming weg te poefen en daarna solo over de finish te komen. Met dat kunstje won hij dit jaar ook al Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik. Ook op het WK zal hij een plek in gedachte hebben om de rest uit het wiel te knallen en solo verder te gaan. Aan de rest om zijn wiel te houden, of om hem voor te zijn.
Remco Evenepoel
Iemand die een aanval van Pogacar kan pareren, of hem voor kan zijn door zelf vroeg aan te vallen is natuurlijk Remco Evenepoel. De Belg werd al olympisch kampioen in de tijdrit én op de weg en werd vorige week wereldkampioen tijdrijden. De wegrit in Parijs won hij op typische wijze: Evenepoel ontsnapte niet op, maar ná de Montmartre en stoomde daarna richting de kop van de wedstrijd. De concurrentie was gezien en maakte geen schijn van kans meer.
Datzelfde trucje heeft hij ongetwijfeld in gedachte voor de wegrit in Zürich, al is de concurrentie - lees: Pogacar - gewaarschuwd. Niemand zal Evenepoel zomaar laten gaan.
Mathieu van der Poel
Titelverdediger Mathieu van der Poel is natuurlijk dé grote kopman van Nederland. De klassiekerkoning bereidde zich specifiek voor op dit WK; hij verloor een aantal kilo's en trainde in de Spaanse bergen. In de Ronde van Luxemburg liet hij zien daadwerkelijk beter te klimmen. Niet gek dus dat hij tot de favorieten wordt gerekend.
Op de lange klim in het Zürich-rondje is Van der Poel in het nadeel, maar op de korte hellingen (en daar zijn er een paar van) behoort hij uiteraard tot de allerbeste. De Nederlander zal dus een beetje geluk nodig hebben qua koersverloop om écht mee te doen om de wereldtitel. Hij heeft in ieder geval een sterke ploeg achter zich, die volledig in zijn dienst rijdt.
Amerikaans topduo
Bij de Verenigde Staten beschikken ze over twee topkandidaten voor het podium - en misschien zelfs wel voor de hoogste trede op dat podium. Brandon McNulty en Matteo Jorgenson zijn namelijk van de partij in Zürich. Beide renners kunnen zeer goed uit de voeten op lastige klimparkoersen, waarbij Jorgenson ook een uitstekend coureur is in de Vlaamse klassiekers.
Franse strijdkracht
Ook de Fransen komen met een sterke selectie naar Zwitserland. Niemand minder dan tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphilippe lijkt het speerpunt van Les Bleus. Echter, David Gaudu lijkt in topvorm te verkeren en krijgt een parkoers op maat voorgeschoteld. Ook Romain Bardet - dit jaar nog tweede in Luik - zal op zijn laatste WK iets willen laten zien. En wat te denken van Valentin Madouas, die in Parijs nog tweede werd achter een ongenaakbare Evenepoel.
Geen Vingegaard, wel medaillekansen voor de Denen
Omdat Vingegaard voor de tweede keer vader is geworden, is hij er niet bij in Zürich. Toch kunnen de Denen dromen van eremetaal op het WK. Met Mattias Skjelmose beschikt Denemarken namelijk over een (jonge) topper voor de klimklassiekers. Ook Mads Pedersen moet ver kunnen komen, al lijken er voor hem net wat teveel klimkilometers te zijn op dit WK.
Spaanse topselectie
Geen uitgesproken favoriet, maar wel een kanonnenploeg... Spanje stuurt met Pello Bilbao, Juan Ayuso, Carlos Rodriguez, Mikel Landa, Enric Mas, Pablo Castrillo, Roger Adria en Alex Aranburu louter kanshebbers naar Zwitserland. Veel eenzaten bijeen, maar allemaal kanshebbers voor een plek bij de beste tien.
Pidcock, Williams of de Yates-broers?
Ook Groot-Brittanië komt met een puike selectie opdraven in Zwitserland. De vraag is echter wie de kopman is. Is het Tom Pidcock of is het Stephen Williams. In de Tour of Britain was puncher Williams stukken beter dan allrounder Pidcock. Of blijken Adam of Simon Yates straks de beste der Britten?
Outsiders
De startlijst van de wegrit op het WK staat verder vol met gevaarlijke outsiders. Neem Ben Healy, die namens Ierland de kastanjes uit het vuur zal halen. Hem kennende zal hij al vroeg ten aanval trekken. Dat doet Michael Matthews vast en zeker niet. De Australische kopman staat erom bekend afwachtend te koersen op kampioenschappen en heeft daarmee al een karrenvracht aan ereplaatsen mee binnengesleept. Hij wordt binnen zijn selectie vergezeld door outsiders Ben O'Connor en Jay Vine.
Canada hoopt op een goede dag van Derek Gee en Michael Woods, terwijl de Colombianen mikken op succes van Daniel Felipe Martínez of Santiago Buitrago. Tsjechië hoopt dan weer op een superdag van Mathias Vacek.
Als laatste noemen we ook nog even Toms Skujins. Misschien niet zijn type parkoers maar Skujins is de laatste jaren op zware kampioenschappen altijd goed. Ook op de Olympische Spelen reed hij naar een top tien-plek, dus ook hier in Zürich zal hij vast wel weer boven komen drijven.
- Cor Vos