πŸŽ₯ Merijn Zeeman neemt afscheid van Visma | Lease a Bike met zoetsappig filmpje: 'Immens gevoel van trots'

Per 1 oktober is sportief directeur Merijn Zeeman niet meer werkzaam voor Team Visma | Lease a Bike. 

Pelotonpraat Leon Janssen

Het zit erop voor Merijn Zeeman! De geboren Alkmaarder is sinds vandaag niet meer werkzaam voor Team Visma | Lease a Bike. De gestopte sportief directeur van de Nederlandse ploeg gaat per 1 december aan de slag als algemeen directeur bij voetbalclub AZ.

Zoetsappig filmpje

Zeeman stapte in 2012 binnen bij de wielerploeg, die toen nog als Rabobank door het leven ging. De Nederlander werkte zich op tot sportief directeur en was de drijvende kracht achter de wederopstanding van de ploeg na het wegvallen van Rabobank als sponsor.

In een filmpje op social media neemt Zeeman afscheid van de ploeg waar hij 13 jaar heeft gewerkt. Hierin blikt hij op zoetsappige wijze terug op deze periode.

"Terwijl ik vaarwel zeg tegen Team Visma | Lease a Bike kan het niet helpen om terug te blikken op de ongelofelijk reis die we samen gemaakt hebben", begint de 45-jarige Alkmaarder zijn dankwoord in het afscheidsfilmpje.

"Toen ik bij de ploeg kwam, werden we gezien als underdogs, maar door hard te werken, weerstand te bieden en te geloven in elkaar zijn we een van de beste wielerploegen ter wereld geworden. Het was een lange reis en ik ben supertrots dat ik daar deel van heb mogen uitmaken."

Zeeman blikt terug op de meest memorabele momenten die hij beleefde bij de Nederlandse ploeg. "Dylan Groenewegens op de Champs-Γ‰lysΓ©es, Steven Kruijswijk op het Tourpodium, Primoz Roglic' Giro-overwinning - en zijn eerste Vuelta..."

"Jonas Vingegaard en zijn twee achtereenvolgende Tourzeges, het volledige podium in de Vuelta, Wout van Aerts triomfen en leiderschap, de opkomst van onze vrouwenploeg en de groei van onze jonge talenten", aldus de opsomming van de afzwaaiende sportief directeur.

Hoogte- en dieptepunten

"Behalve deze hoogtepunten, waren er ook momenten van verdriet, gemiste kansen en valpartijen", gaat Zeeman verder. Hierbij doelt hij onder meer op de gemiste Tour-overwinning van Primoz Roglic, de val in de sneeuwmuur van Steven Kruijswijk en het pechjaar van Wout van Aert in 2024.

"Maar na elke terugval, werden we sterker. Het winnen van alle drie de grote rondes voelt nog steeds abnormaal. En om die podia te staan zorgde voor een immens gevoel van trots", klonk het.

Wat gaat de afzwaaiende Zeeman het meeste missen aan de Nederlandse wielerploeg? "Niet alleen de overwinningen, maar de cultuur die we samen hebben opgebouwd. De passie, de vriendschap en gedeelde vastberadenheid van iedereen maakt dit team speciaal. Wat ons onderscheidt, is dat iedereen er toe deed binnen de ploeg en dat we het team altijd op de eerste plaats zetten. Dat is wat mij het meeste trots maakt", besluit Zeeman.

Het filmpje

Het vertrek van Zeeman wordt bij Visma | Lease a Bike opgevangen door een sportief management van vijf personen. Het kwintet bestaat uit Grischa Niermann, Mathieu Heijboer, Patrick Broe, Robbert de Groot en nieuwkomer Jacco Verhaeren.

Bekijk het originele bericht