Philippe Gilbert wil bondscoach worden: 'Heb al coach gespeeld van Remco Evenepoel in het verleden'

Philippe Gilbert doet een open sollicitatie naar het Belgisch bondscoachsschap.

Nieuws Willem Sipkema

De wereldkampioen van 2012 is sinds twee jaar gestopt als actief renner en zoekt een nieuwe uitdaging. Gilbert geniet van zijn rol als analist bij Eurosport, maar zijn handen jeuken om zelf met de grootste renners te werken. Nu Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhout is afgezwaaid lijkt de weg open te liggen voor Gilbert.

"Toen ik hoorde dat Sven Vanthourenhout zou stoppen, heb ik er meteen over nagedacht en met mijn familie over gesproken", vertelt Gilbert aan Sporza. "Ik heb mij intussen ook officieel kandidaat gesteld. Dus de wielerbond weet dat ik heel gemotiveerd ben om het te doen."

Ervaring

"Ik heb weliswaar geen ervaring als sportief directeur, maar ik was de laatste jaren van mijn carriere al wel wegkapitein. Ik was al een beetje aan het coachen. Dat heb ik met renners als Arnaud De Lie en Remco Evenepoel gedaan.'

"In mijn goeie jaren was het ook een van mijn sterktes om mensen mee in mijn richting te krijgen. Ik had vaak een idee over de koers, hoe we konden winnen. Ik had altijd een plan en dat is ook verschillende keren gelukt."

Gilbert heeft veel ervaring op kampioenschappen. "Ik heb zelf een wereldtitel gewonnen en ik maakte de wereldtitel van Tom Boonen en de olympische titel van Greg Van Avermaet van dichtbij mee. Om ook als bondscoach een titel te behalen, dat zou echt een droom zijn."

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht