Italiaanse belofterenner doet oproep na dood Furrer: 'Ik had ook de kans om mijn stem te laten horen, maar deed dat niet'

De dood van Muriel Furrer tijdens het jongste WK kwam hard aan in de wielerwereld. 

Nieuws Tim Beck

En toch, snel ging men ook weer over tot de orde van de dag. Het WK werd, mede op voorspraak van de ouders van Furrer, 'gewoon' afgemaakt. De Italiaanse belofterenner Andrea Raccagni Noviero, die uitkomt voor de opleidingsploeg van Soudal Quick-Step, roept in een emotioneel bericht op om stil te blijven staan bij de tragische dood van Furrer.

Daarbij steekt hij ook de hand in eigen boezem. 'Ik wilde een leuke post maken', aldus Raccagni, die ook reed op het WK. 'Maar vanaf het begin voelde ik dat dat niet juist was. Het is inmiddels een week geleden, maar op een paar artikelen na heeft niemand het er meer over.'

'Er is één ding zeker: een renner zoals ik werd voor meer dan een uur achtergelaten in de koude en regen om vervolgens alleen te sterven. En dat tijdens de belangrijkste koers van het jaar.'

De renners en rensters reden in Zürich zonder oortjes en daarbij werden de renners volgens Raccagni een zeer gevaarlijke afdaling ingestuurd. "Ik kan niets zeggen over het ongeluk zelf, maar ik kan wel praten over mijn ervaringen. Iedereen riskeerde zijn leven in dezelfde afdaling, die geen enkele nut had. Dat sommige renners dat duidelijk maakten in de media bleek niet genoeg."

Schuldig

Raccagni vindt dat de renners zich duidelijker moeten gaan uitspreken na de dood van Furrer. "Ik wil me excuseren, Muriel. Ik had ook de kans om mijn stem te laten horen, maar deed dat niet. De mensen die erover gaan hechten blijkbaar niet genoeg aan onze veiligheid."

"De levens van de renners doen er niet zoveel toe. Ik deel mijn medeleven aan de familie van Muriel, maar moet me ook excuseren. Als achttienjarige zou je nu moeten genieten van het leven."

Raccagni vervolgt: "Daarom voel ik me extra schuldig dat we als renners niet eerder gesproken hebben over gevaarlijke situaties. Ik hoop dat we zulke situaties in de toekomst kunnen vermijden. Mijn wens? Dat zo veel mogelijk renners deze boodschap delen. Zo kunnen we de sport van ons hart allemaal een beetje veiliger maken. Hoe precies moeten we nog zien uit te vissen, maar het is een begin."

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht