🎥 Christophe Laporte wint fraaie moddereditie van Parijs-Tours na sterk optreden van Team Visma | Lease a Bike

Christophe Laporte heeft de 118e editie van herfstklassieker Parijs-Tours op zijn naam geschreven door Mathias Vacek te kloppen in de sprint. 

Nieuws Leon Janssen

Christope Laporte heeft een heroïsche editie van Parijs-Tours op zijn naam geschreven. De Fransman van Team Visma | Lease a Bike klopte de Tsjech Mathias Vacek (Lidl-Trek) in een sprint-a-deux na een loodzware (modder)koers.

Herfstweer in Frankrijk

Parijs-Tours werd in typisch herfstweer afgelegd: regenachtig, koud en winderig. Het leverde een prachtige en bijzonder zware editie van de najaarsklassieker op, met de ploegen Team Visma | Lease a Bike en Lidl-Trek in de hoofdrol.

Mads Pedersen opende de finale op 69 kilometer van de aankomst - vlak voor de eerste van vele gravelstroken, die er allen modderachtig bijlagen door het slechte weer. De Deen pakte binnen een mum van tijd een minuut op het peloton en sloot aan bij de vroege vluchters.

Onder hen Visma-renner Edoardo Affini. De Italiaan beschikte duidelijk over goede benen; hij was de enige die Pedersen kon volgen. De twee reden lange tijd samen vooruit, terwijl de weersomstandigheden alsmaar slechter werden.

Laporte en Vacek

Op 30 kilometer van de aankomst maakten Christophe Laporte en Mathias Vacek de sprong naar voren. Zo kregen we twee koppeltjes vooraan: Laporte en Affini van Visma | LAB en Vacek en Pedersen namens Lidl-Trek.Voor Affini ging het echter al snel te hard en ook Pedersen moest zijn inspanningen bekopen.

Laporte (31) en Vacek (22) bleven zodoende met z'n tweeën over. In de achtervolgende groep waren vooral Alpecin-Deceuninck (voor Jasper Philipsen) en Lotto-Dstny (voor Arnaud De Lie) aan het werken. Maar door het zware koersverloop en door uitstekend afstop-werk van Team Visma | Lease a Bike en Lidl-Trek was van een georganiseerde achtervolging geen sprake.

De twee leiders bleven vooruit en gingen sprinten op de lange, prachtige en natte Avenue de Grammont in Tours. Van beide renners weten we dat ze over snelle benen beschikken, maar die van Laporte waren vandaag overduidelijk het snelst. De Fransman won de sprint gemakkelijk en schreef zo Parijs-Tours 2024 op zijn naam.

Jasper Philipsen sprintte in de achtervolgende groep naar de derde plaats. Hij versloeg Mike Teunissen, die vierde werd. Ook Cees Bol reed een sterke koers; hij werd zesde. Topfavoriet Arnaud De Lie kwam als nummer zeven over de streep.

Eerste seizoensoverwinning

De overwinning in Parijs-Tours is pas de eerste seizoenzege van Laporte. De Franse klassiekerspecialist reed dit jaar al wel een aantal mooie ereplaatsen bijeen, met als hoogtepunt de derde plaats op de Spelen in Parijs.

De coureur van Visma | LAB was de laatste weken sowieso lekker bezig. Hij reed een sterke Renewi Tour, werd tweede achter Van der Poel in de openingsrit van de Ronde van Luxemburg en werd woensdag derde in de door Taco van der Hoorn gewonnen Betcity Elfstedenrace. Laporte staat nog tot en met 2026 onder contract bij de Nederlandse ploeg.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht