Cross-kopstukken zijn het eens: 'Van der Poel wil recordhouder worden, dan kan hij het zich niet permitteren om niet te crossen'

Gaat Mathieu van der Poel crossen deze winter? Daar is nog geen uitsluitsel over, maar verschillende cross-kopstukken zien een cross-loze winter voor de wereldkampioen niet voor zich. 

Nieuws Tim Beck

Van der Poel domineerde afgelopen seizoen in de cross. Met grote overmacht werd hij wereldkampioen in Tabor. Zijn zesde wereldtitel in het veld. Enkel Erik De Vlaeminck heeft er nog eentje meer dan de Nederlander. Van der Poel heeft al eens laten vallen dat hij recordhouder wil worden.

In de podcast Sporza Daily gaan Ruben Van Gucht en Paul Herygers - de vaste commentatoren tijdens de cross - in op de vraag of Van der Poel moet blijven crossen komende winter. Herygers kan niet geloven dat Van der Poel een winter niet zou crossen.

"Ik denk dat de meest technische renner die we ooit gehad hebben eraan moet, en dan bedoel ik Erik De Vlaeminck. Ik denk dat hij zich vastgebeten heeft in die wereldtitels. Hij kan het zich niet zomaar permitteren om niet mee te doen. Dan kan het record op termijn in gevaar komen."

Van Gucht is het daarmee eens. "Het heeft geen voordelen, denk ik. Er moet gekeken worden naar hoe zwaar zijn seizoen is geweest, of er misschien een extra week rust ingebouwd moet worden. Maar wat is het alternatief? Lange trainingen in de zon in Spanje doen en uiteindelijk toch wedstrijden simuleren op training?"

"Je kan zeggen: er is meer zon en de druk van de media is minder. Maar is die druk van de media echt zo groot tijdens het cross-seizoen?"

Hunkeren

Vader Adrie heeft al eens laten vallen dat Van der Poel ook wereldkampioen kan worden met minder dan vijf crossen voorafgaand aan het kampioenschap. Van Gucht: "Ik weet dat Adrie vorig jaar ook heeft gezegd dat het geen twaalf crossen hoeven te zijn om wereldkampioen te worden. Eric heeft er zeven en ik denk dat Mathieu recordhouder wil worden."

"Je bent zeker van je huidige vorm, maar hoe goed ben je nog over drie jaar? Hoe goed is de concurrentie over drie jaar? Je moet pakken wat je pakken kunt."

Herygers denkt ook dat het mentale vanzelf gaat spelen bij Van der Poel. "Die zit straks duimen te draaien in Spanje. Hij gaat hunkeren naar iets, en dat gaat de cross worden."

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht