Albert ziet het helemaal goed komen met Wout van Aert: 'Maar 85 procent had in zijn geval al de handdoek gegooid'

Van het winterprogramma van Mathieu van der Poel en Wout van Aert is nog niets bekend, maar Niels Albert verwacht dat de twee vedetten sowieso gaan crossen. 

Nieuws Tim Beck

Dat vertelde analist en tweevoudig-wereldkampioen Albert in gesprek met Het Laatste Nieuws. "Mathieu zal misschien iets minder crossen, Wout zeker wel. Ik zie het helemaal goed komen met hem, na zijn zware val in de Vuelta annex revalidatie. Straf hoe hij na zo’n tegenslag telkens weer de mentale kracht vindt om zichzelf te motiveren en terug te vechten. 85% had in zijn geval al lang de handdoek gegooid."

Vorig jaar was Van Aert nooit in zijn allerbeste vorm in de cross. Het zegt iets over hoe belangrijk veldrijden is in deze fase van zijn loopbaan. Toch denkt Albert dat de kopman van Team Visma | Lease a Bike hongerig gaat zijn in de winter. En bovendien is het voor hem, en ook Van der Poel, een welkome prikkel richting het wegseizoen.

"Allebei crossen ze graag. Het past ook perfect in hun ‘systeem’. Eén uur intensief, puur interval. Kort, draaien, keren, wringen, op gang sleuren, sprintjes trekken: betere training voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix is er niet. Zo’n Vlaamse klassieker is eigenlijk één lange veldrit."

WK

Dan is er ook nog de riante financiële compensatie voor de beste renners in het veld. Albert: "Daar moeten we niet onnozel over doen, hé. Het alternatief is trainen. Als ze er dan nog iets kunnen mee winnen en verdienen... Maar in deze fase van hun carrière gaat het stilaan ook over eer en prestige, over de verwezenlijking van iets unieks, iets wat levenslang bijblijft."

"Ik kan moeilijk geloven dat dat WK-zegerecord van Erik De Vlaeminck Mathieu totaal niet interesseert. Acht of negen hoeft niet, evenaren volstaat. Ik denk dat ik Erik geen oneer aandoe als ik zeg dat Mathieu een veel betere crosser is dan hij ooit is geweest. Een veel betere en completere coureur, tout court."

Albert heeft de hoop dat de grote kleppers allemaal naar het WK trekken komende winter. "Voor het eerst sinds Oostende 2021, nog eens een WK met én Van der Poel én Van Aert én Pidcock aan de start niet onrealistisch. Liévin, Noord-Frankrijk, is dicht bij huis. En valt makkelijker mee te pikken."

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht