Thijs Zonneveld: 'Zeker sinds corona lijkt het bon ton om te haten op iedereen in een fietspakje'

Wielrenners zijn zeker niet geliefd bij iedereen. Dat merkt ook Thijs Zonneveld. Hij komt met een typisch voorbeeld over een boerin, een koe en een wielrenner.

Magazine Tim Beck

In de nieuwe Wieler Revue, die hier te bestellen is, lees je het hele interview met Thijs Zonneveld, waarvan onderstaande tekst een fragment is. Verder hebben we aandacht voor de jonge Nederlanders Tijmen Graat, Darren van Bekkum en Huub Artz, togen we naar België om na te gaan hoe het komt dat ze daar zoveel talent hebben en spraken we met Pauliena Rooijakkers.

Zonneveld prijst Rabobank achteraf

We legden Zonneveld de stelling voor 'We moeten ons opmaken voor een tijd waarin een Nederlandse top 10-notering al heel wat is'. De journalist is het daarmee eens.

"Ja, dat denk ik wel. In Nederland zijn we onwijs verwend de laatste tien jaar en dat beseffen we veel te weinig. Opvolging is er amper. Misschien een Tijmen Graat, die het goed heeft gedaan in de Tour de l’Avenir. Maar het zijn vooral individuen, terwijl het de voorbije tien jaar structureel was."

"Elke grote ronde reed een Nederlander naar de top tien, soms zelfs twee of drie. Dat was voor een deel toeval, maar het kwam óók door de opleiding van Rabobank, die een Nederlandse Tourwinnaar wilde maken. Dat is niet gelukt, maar het heeft wél veel goede wielrenners voortgebracht. Het plan kreeg destijds kritiek, maar als je nu ernaar kijkt, heeft het veel opgeleverd en was het echt baanbrekend."

Iedereen maar zeiken op wielrenners

Zonnveld bespeurt in Nederland een cultuur waarin eigenlijk geen ruimte meer is voor wielrennen en dat zie je overal terug. "Ergens betalen we momenteel de rekening dat er minder wedstrijden zijn, er minder licentiehouders zijn en voor het algemene beeld van wielrenners in ons land."

"Pas geleden was er een wielrenner die over het fietspad fietste, waar een koe schrok en ergens in verstrikt raakte. De boerin hield een zielig verhaal en iedereen maar zeiken op wielrenners. Ik dacht: wat heeft die wielrenner eigenlijk verkeerd gedaan? Die reed over het fietspad… Ja, jongens. Zeker sinds corona lijkt het bon ton om te haten op iedereen in een fietspakje."

Magazine
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht